Vágólapra másolva!
Albert Costa folytatta párizsi menetelését: a spanyol rangadón 0-2-ről nyert Tommy Robredo ellen, így bejutott a legjobb négy közé a francia nyílt teniszbajnokságon. A spanyol Juan Carlos Ferrero ötjátszmás mérkőzésen győzött az chilei Fernando Gonzalez ellen. A két továbbjutó egymás ellen játszik az elődöntőben, a másik ágon az Agassit búcsúztató argentin Coria a holland Verkerk ellen veszi fel a küzdelmet.

A címvédő Albert Costa harmadszor nyert kétszettes hátrányból, s negyedszer ötjátszmás csatában. Pedig szerdán úgy tűnt, hogy befejeződik párizsi szereplése, ellenfele ugyanis szinte leiskolázta őt a találkozó első felében.

Robredo a korábbi körökben a világelső Lleyton Hewitt, majd a háromszoros győztes Gustavo Kuerten ellen jutott tovább, Costával szemben pedig 79 perc alatt szerzett jelentős előnyt. A 21 éves barcelonai ekkor még pontosan, időnként pimaszul teniszezett, és úgy tűnt, meglesz számára az újabb diadal. Costa nem találta a ritmust, s mintha nem is igazán bízott volna a sikerben. Később azonban kiderült, csak "elaltatta" honfitársát, a harmadik játszmától kezdte ugyanis fokozatosan fölénybe került. Robredo egyre többet idegeskedett, ütőjét is többször a földhöz csapta, így pedig nem nyerhetett a 3 óra 29 perces drámai csatában.

"Ez már a csúcsforma! Ilyen bravúrokra eddig még sohasem voltam képes, így magamnak is kellemes meglepetést okoztam" - mondta a meccs után Costa. "Ugyanakkor már kezdek fáradni. Lehet, hogy nem látszik, de ettől még ez az igazság. Remélem, hogy a legjobb négy között rövidebb találkozót játszok" - tette hozzá.

A harmadik helyen kiemelt Juan Carlos Ferrero sorozatban negyedik alkalommal kerültaz elődöntőbe a Roland Garroson, következő ellenfele honfitársa, Albert Costa lesz, akitől tavaly a fináléban kapott ki. A 3 óra 29 perces összecsapáson Ferrero imponálóan kezdett, fölényesen nyerte az első szettet, de az erőteljes, sokat kockáztató dél-amerikai teniszező feltámadt és kiegyenlített.

Már a 62 perces (!) negyedik játszmában eldőlhetett volna a találkozó sorsa, a spanyol azonban nem élt a felkínált lehetőségekkel, s Gonzaleznek sikerült ismét kiegyenlítenie. A döntő szettben 3-1-es előnyt szerzett Ferrero, labdája volt a 4-1-hez is, ám a dél-amerikai újra kiegyenlített, majd ismét elveszítette az adogatását. Drámai befejezés következett: a chilei öt mérkőzéslabdát is hárított, de a hatodikkal már nem tudott mit kezdeni, s végül veszített.

Andre Agassi kedden méltósággal búcsúzott a negyeddöntőben, miután öt játszmában kikapott az argentin Guillermo Coriától. "Három éve nem voltam hajlandó itt nyilatkozni, 2001-ben pedig majdnem megütöttem a labdával egy vonalbírót Wimbledonban, amikor kiestem. Ezúttal viszont egyszerűen jobb volt az ellenfelem" - mondta a másodikként kiemelt, 33 éves szupersztár.

A nyolcszoros Grand Slam-győztes szerint - aki egyébként profi pályafutásának 999. meccsét vívta kedden - a dél-amerikai alapütésekben, taktikában és gyorsaságban is felülmúlta őt.

Roland Garros, Párizs (15 286 000 dollár, salak), negyeddöntő:
férfi egyes:
Costa (spanyol, 9.) - Robredo (spanyol, 28.) 2:6, 3:6, 6:4, 7:5, 6:2
Ferrero (spanyol, 3.) - Gonzalez (chilei, 19.) 6:1, 3:6, 6:1, 5:7, 6:4

Az elődöntő párosítása:
Costa - Ferrero
Coria (argentin, 7.)-Verkerk (holland)

junior fiúk, nyolcaddöntő:
Baker (amerikai, 6.) - Balázs György 6:7 (5-7), 6:4, 6:1