Vágólapra másolva!
Meglepetésre Justine Henin-Hardenne kétjátszmás, 1 óra 3 perces mérkőzésen legyőzte Kim Clijsterst a francia nyílt teniszbajnokság női döntőjében, így élete első Grand Slam-diadalát ünnepelhette a Philippe Chatrier-stadionban.

A papírforma szoros csatát ígért, erre azonban teljesen rácáfolt a 27 perces első játszma. Az esélyesebbnek tartott Clijsters ugyanis nem tudott lépést tartani riválisával, pedig kétszer is 3-3 bréklabdája volt. A nagy lendülettel és pontosan támadó Henin irányította a labdameneteket, 11 nyerő ütésére 2 hasonló válasz érkezett, vagyis kissé egyoldalúnak bizonyult a csata.

A 2. szett elején Clijsters végre nyert egy játékot, de ez sem hozta meg az önbizalmát. A következő adogatását ugyanis elveszítette a két évvel ezelőtti finalista, mert nem tudott mit kezdeni honfitársa lendületes játékával. Az elődöntőben a tavalyi győztes, s világranglista-vezető Serena Williams ellen diadalmaskodó Henin 3:2-nél újabb két bréklabdát hárított, s ehhez nem is volt szüksége bravúrra. A roppant bátortalan Clijsters 4:2-nél némi szerencsével "védett" egy bréklabdát, s 4:3-nál először vette el Henin szerváját, így egyenlített. De ez nem hozott fordulatot, mert a 4. helyen kiemelt belga ötödször is elvette barátnője szerváját, ezzel eldöntötte a finálé sorsát.

Justine Henin: "Nagyszerű nap ez számomra. A győzelmet természetesen édesanyám emlékének ajánlom, aki 1994-ben rákban hunyt el. Érte harcoltam, biztos vagyon abban, hogy a mennyországból figyelte a mérkőzést. Szerintem nagyon büszke rám. Keményen kellett küzdenem a győzelemért, s most roppant boldog vagyok!"

Kim Clijsters: "Nem játszottam csúcsformában. Annak azért örülök, hogy Justine győzött. Remélem, hogy még lesz ilyen lehetőségem, s akkor már élni tudok vele."

A hétfőtől már a világranglista 3. helyén álló Henin 958 ezer dollárt kap diadaláért, míg a 20. születésnapját vasárnap ünneplő Clijsters 479 ezerrel vigasztalódhat.

Roland Garros, női egyes, döntő:
Justine Henin-Hardenne (belga, 4.) - Kim Clijsters (belga, 2.) 6:0, 6:4

férfi páros, döntő:
B. Bryan, M. Bryan (amerikai, 3.) - Kafelnyikov, Haarhuis (orosz, holland, 11.) 7:6, 6:3