Vágólapra másolva!
Nem mindennapi mérkőzésre van kilátás a nőiasztalitenisz-ob döntőjében, hiszen a 25-szörös BEK-győztes Statisztika az ETTU-kupa idei nyertesével, a Postással csap össze, az első találkozón pénteken 17 órakor a Marcibányi téren.

A két gárda április 15-én a Szuperliga döntőjének első mérkőzésén is a Statisztika fellegvárában meccselt egymással, ahol akkor sporttörténeti eredmény született: a Postás 6-2-re nyert, így a "Stat" 17 éves veretlenségét vesztette el a magyar mezőnyben. Egy hét múlva ugyan a visszavágót 6-4-re megnyerte, de az összesített eredmény a Postás diadalát jelentette.

A magyar bajnokságban a Szuperligától eltérően csak egy légiós vethető be, ami a Postás számára hátrány, mert náluk két külföldi klasszis is alkalmazásban áll: az idei egyéni Európa-bajnok román Badescu, valamint a német színekben szereplő Nemes Olga. Rostás Gábor csapatvezető magyar kontingense: Éllő Vivien, Lovas Petra, Kertai Rita. A Statisztikában Fülöp István vezetőedző legnagyobb ásza az idei párizsi vb egyéni bronzérmese, a női párosban kétszeres Eb-győztes horvát állampolgárságú Boros Tamara. Mellette három válogatott, Fazekas Mária, Póta Georgina és Molnár Zita játszik.

A döntőt két páros találkozó nyitja, majd a négy játékos mindegyike játszik mindegyik ellenfelével, egészen addig, amíg az egyik csapat el nem éri a találkozónak véget vető tizedik győzelmet. (A leghosszabb mérkőzés a 10-8-as vagy a 9-9-es végeredményű lehet.) A visszavágót jövő kedden 17 órakor a Postás csarnokában rendezik. Fontos, hogy a fináléban nem az összesített végeredmény dönt: ha az egyik mérkőzést az egyik, a másikat a másik csapat nyeri, vagy mindkettő 9-9-es döntetlennel zárul, akkor jövő szerdán a Nemzeti Sportcsarnokban harmadik találkozó határoz az idei bajnoki címről.

"Már mindkét légiósunk Budapesten tartózkodik, de sajnos Badescu és Nemes sem százszázalékosan egészéges, így csak közvetlenül a találkozó előtt döntöm el, hogy melyikük játszik" - mondta Rostás Gábor. "A Statisztika szerintem esélyesebb, de az élet idén már sokszor megcáfolta az előzetes esélylatolgatást. Természetesen abban bízom, hogy most is ez történik majd " - tette hozzá a Postás szakvezetője.

A Statisztika első számú játékosát, Boros Tamarát is már Budapesten értük utol.

- Mennyit pihent a párizsi világbajnokság után?
- Nem sokat. Május 25-én, hétfőn érkeztem haza Zágrábba, és csütörtökön már edzettem. És azóta sem álltam le.

- Elégedett az egyéni vb-bronzéremmel?
- Természetesen, rettentően örültem neki. S bevallom, nem igazán számítottam rá, hogy majd felállhatok a dobogóra, mert összességében idén nincs kimondottan jó szezonom. Szerencsére amikor nagyon kellett, akkor jól játszottam.

- A világranglistán előre lépett?
- Igen, az ötödik helyről a negyedikre.

- A magyar bajnoki döntőben mire számít?
- Nehéz meccsekre, mert a Postás erős csapat. De remélem, hogy a végén majd mi örülhetünk.

A férfiaknál a hazai pályán játszó BVSC nyerte meg az ob első meccsét. A visszavágót hétfőn rendezik Kecskeméten. Ha azon - bármilyen arányú - hazai győzelem születik, harmadik összecsapásra kerül sor.

Döntő, férfiak, 1. mérkőzés:
BVSC - Kecskeméti Profitholding Spartacus 10-6

Fábik Tibor