Vágólapra másolva!
A törökországi Silivriben zajló férfi Európa-bajnokság tizenkettedik fordulójában az éllovas grúz Azmaiparasvili sötéttel nyert Van Wely ellen. A holland nagymester túlbecsülte az állás nyújtotta lehetőségeket, s erőszakoskodását a rutinos ellenfél remekül használta ki. A forduló szenzációjaként a német Graf az orosz Gricsukra mért vereséget, s holtversenyben a profi világbajnok Kramnyik egyik segítőjével, Malahovval holtversenyben második. Még mindig sok a jelölt a világbajnokságon való részvételt biztosító 39 helyre. A női kontinensviadalon az orosz Galljamova elszenvedte második vereségét, s alaposan visszaesett. A francia párbajt is a fiatalabb sakkozónő nyerte, Szkripcsenkonak kapaszkodni kell a továbbjutásért.

A grúz Zurab Azmaiparasvili újabb győzelemmel megőrizte félpontos előnyét, s az Európa-bajnokság utolsó fordulóját éllovasként kezdheti. A holland Van Wely sokáig erőszakoskodott, s ezt a rutinos grúz nagymester tanulságosan használta ki. A tulipánosok legjobbja magát nehéz helyzetbe hozta, meg kell küzdenie a továbbjutásáért, míg Azmaiparasvili már páholyban van, számára már a versenydíjának nagysága a tét. A nettó 192 ezer dollár díjból a bajnok 32 ezer dollárt kasszírozhat, míg az ezüstérmes 24, a harmadik helyezett 16 ezer dollárral gazdagodik.

A forduló szenzációját a kétszeres orosz olimpiai aranyérmes csapattag Griscsuk veresége jelentette. A 19 éves titán is túlértékelte állásának lehetőségeit, a könnyelmű gyalograblás után a világos támadás nagy erővel bontakozott ki, s a német Graf maglepetésre holtversenyben a második a befejező játszmák előtt. Nagyot botlott a hajrában a dán Nielsen is, Kramnyik egyik segítője, Malahov bizakodva tekinthet a befejező játéknapra. A világbajnoki részvételt biztosító 39 helyre még sok a jelölt, többen túlóráznak majd.