Vágólapra másolva!
A hét végén "nagyüzem" lesz atlétikában: öt helyszínen rendezik meg az Európa-kupa versenyeit. A Szuper Liga házigazdája Firenze. A magyar válogatott a férfiaknál és a nőknél is a második vonalat jelentő I.osztályban érdekelt, s itt az A csoportban a finnországi Lappeenrantában próbál szerencsét.

A kontines elitjét képező Szuper Ligában, Firenzében Nagy-Britannia, Németország, Oroszország, Franciaország, Olaszország, Görögország és Spanyolország férfi és a női csapatával is képviselteti magát, a nyolcadik résztvevő a férfiaknál Lengyelország, a nőknél Románia lesz. A 7. és a 8. helyezettek visszaesnek az I. osztályba, ahonnan az A és a B csoport győztese jut fel. Az Európa-kupa I. osztályú versenyét a finnországi Lappeenrantában rendezik meg, ahol a magyar válogatott "mindkét fronton" érdekelt. Az induló csapatok, férfiak: Belgium, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Magyarország, Norvégia, Svédország; nők: Belgium, Írország, Fehéroroszország, Finnország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Svédország.

A magyar csapat erős összeállításban utazik Finnországba, bár a diszkoszvetés Európa-bajnoka, Fazekas Róbert kisebb sérülés miatt kénytelen kihagyni a viadalt; helyettese Kővágó Zoltán lesz. A kalapácsvetés Európa-bajnoka, Annus Adrián viszont a dobókörbe lép Lappeenrantában, s indulnak legjobb női versenyzőink is: távolugrásban az Eb-bronzérmes Vaszi Tünde, 800 méteren a néhány napja remek országos csúcsot futott, 1500-on Eb-4. Varga Judit, magasugrásban a fedett pályán Eb-2. Győrffy Dóra, gerelyhajításban az Eb-8. Szabó Nikolett.

"A férfiak és a nők számára is a dobogós vagy dobogó közeli helyezés megszerzése a cél. A férfiaknál a svéd, a nőknél ugyancsak a svéd és a lengyel csapat tűnik feljutásra esélyesnek" - nyilatkozta Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója, aki szerint az atlétikában nagy hagyományokkal rendelkező északi nemzetek részvétele színvonalas versenyt ígér.

A B csoport a szlovéniai Velenjében találkozik, itt a következő lesz a mezőny, férfiak: Bulgária, Csehország, Izrael, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna; nők: Bulgária, Csehország, Hollandia, Portugália, Szerbia és Montenegro, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna. Az A és B csoport győztese jövőre a Szuper Ligában szerepelhet, a két-két utolsó pedig a II. osztályba zuhan vissza. A II. osztály A csoportja a dániai Aarhusban, a B csoport Törökországban, Isztambulban kísérli meg az I. osztályba jutást.

Fábik Tibor