Vágólapra másolva!
Az első helyen kiemelt, címvédő ausztrál Lleyton Hewitt óriási meglepetésre 1:6, 7:6 (7-5), 6:3, 6:4-re kikapott a világranglista 203. helyén álló, selejtezőből érkezett horvát Ivo Karlovictól a wimbledoni tenisztorna nyitó fordulójában. Mandula Petra is nagy bravúrt végrehajtva jutott tovább: a 20. helyen kiemelt svájci Patty Schnydert verte két játszmában.

A viadal történetében 1968 óta, a profik részvételével zajló versenyeken először fordult elő, hogy az előző évi bajnok már az első fordulóban búcsúzott. Az egyetlen eset: 1967-ben az amerikai Charlie Pasarell győzte le a spanyol Manolo Santanát ugyancsak négy szettben (10:8, 6:3, 2:6, 8:6).

Hewitt, aki 2 óra 24 perc alatt veszítette el a meccset, könnyedén nyerte az első játszmát, s a másodikban is volt esélye a sikerre. A harmadik és a negyedik szettben azonban szokatlanul sokat hibázott, s a selejtezőből feljutott Karlovic végül simán nyert.

A 24 éves 208 cm magas horvát játékos valósággal szórta a 200 km-es, vagy annál gyorabb adogatásokat. A világranglista 203. helyezettje annak ellenére nem volt megilletődve, hogy élete első főtáblás találkozóját vívta Grand Slam-tornán.

Lleyton Hewitt bevallotta: fogalma sincs, hogyan kapott ki Ivo Karlovictól. "Korábban soha nem láttam játszani, mindössze annyit tudtam róla, hogy remekül és erősen adogat" - mondta a meccs utáni sajtótájékoztatón az 1. helyen kiemelt ausztrál klasszis. "Úgy éreztem, elég jól játszom, de nem használtam ki az adódó lehetőségeket. Bár tény, hogy a breaklabdáknál ellenfelem nem is hagyta, hogy kibontakozzak." Hewitt hozzátette: bizonyára el kell telnie egy kis időnek addig, amíg fel tudja dolgozni a búcsú miatt érzett csalódást. "Valószínűleg holnapra még nem jövök rendbe" - jegyezte meg.

Az ismeretlenségből hirtelen a figyelem középpontjába került Karlovic elismerte, hogy némi szerencsével szerezte meg a győzelmet, de mint mondta: ilyen az élet. "Nagyon élveztem a játékot, és most rendkívül fel vagyok dobva. Valószínűleg majd csak később fogom fel, hogy mit is tettem" - jelentette ki.

Karlovichoz hasonlóan Mandula Petra is bravúrral kezdte a wimbledoni tornát: a világranglistán 57. magyar teniszező két játszmában legyőzte a 20. helyen kiemelt svájci Patty Schnydert, s bejutott a legjobb 64 közé.

Az első szettet óriási küzdelemben, rövidítésben nyerte Mandula, majd a másodikban 4:1-es vezetést szerzett. Schnyder ekkor erősített, és 4:2-es állásnál lehetősége volt arra, hogy visszavegye elvesztett szerváját. A magyar játékos azonban sikerrel hárított, s 5:3-nál három meccslabdája is volt, amelyek közül már az elsőt értékesítette.

"Eddigi pályafutásom során, a párosokat is beleértve, mindössze egy alkalommal, 2001-ben győztem Wimbledonban" - mondta Mandula. Az első játszma nagyon szoros volt, az igazat megvallva a kísérletezés jegyében telt el, hiszen hozzá kellett szoknom a füves pályához. Nagy küzdelemben nyertem meg az első szettet, s a másodikban már sokkal bátrabban teniszeztem. Igaz, ellenfelem, akivel eddig még sohasem játszottam, kissé elbizonytalanodott, s nekem sikerült ezt kihasználni."

Mandula, aki az idén a Roland Garroson nyolcaddöntős volt, a második fordulóban Iroda Tyuljaganovával találkozik, miután az üzbég teniszező két játszmában legyőzte az amerikai Carly Gullicksont. Eddig egy alkalommal találkoztak: tavaly Bécsben - salakpályán - Tyuljaganova győzött 6:0, 6:3-ra.