Vágólapra másolva!
Bár nem a legnevesebb szervezet világbajnoki címéért léphetett szorítóba Kótai Mihály, a szombati, manchesteri siker után még a fanyalgók is elismerhetik: a magyar nagyváltósúlyú ökölvívó kisvilágbajnoki címe után a WBF világbajnoki címét is megszerezte. Erre pedig a profik között korábban csupán egy magyar volt képes: Kovács István.

Kótai tizenhárom évesen kezdett el öklözni, otthon, Nyíregyházán, ahol édesapja kezdte el tanítgatni. "Nem sokkal lehettem több, mint tízéves, amikor az első bokszmeccset láttam. Mindegyik menetben hatalmas küzdelem zajlott, az egyikben a két bokszoló a nagy adok-kapokban kiesett a ringből. Ezt akkor nagyon élveztem. Talán megéreztem valamit abból az életérzésből, ami a bokszolókból sugárzott. Számomra ők hősök voltak, olyanok, akik nem ismerik a félelmet. Én éppen ilyen hőssé szerettem volna válni" - emlékezett vissza a kezdetekre Kótai hivatalos honlapján.

Az első nyíregyházi mérkőzések után a nagy sikert az 1992-es ifjúsági magyar bajnokság hozta meg számára, amikor tizenhat évesen megnyerte a 71 kg-os súlycsoport küzdelmeit. Két évvel később a juniorok között a harmadik helyen zárt.

1995-ben a család Budapestre költözött, Misi bolti eladóként dolgozott, s munka után járt edzésre a Vasasba. 1996-ban bekerült a felnőtt válogatott keretbe, s olyan jól ment neki a boksz, hogy miután a Schiller Opel-kupán pontozással legyőzte Bacskait, bekerült a vb-csapatba. A világbajnokságot 1997-ben Budapesten, a régi BS-ben rendezték, s csupán három magyar jutott a legjobb nyolc közé. Kovács István és Erdei Zsolt világbajnok lett, Kótai pedig az ötödik helyen zárt, miután a negyeddöntőben kikapott a török Aslantól.

1998-ban Kótai "fogyasztott", és súlycsoportot váltva a 67 kg-osok között indult, ahol Kovács Attila ellen meg is nyerte az országos bajnokságot. A houstoni vébén aztán leszerepelt - csakúgy, mint a teljes magyar válogatott. "Az első meccsen egy japán fiúval, Macuhasival sorsoltak össze. Utólag úgy emlékszem az egészre, mint egy rémálomra. Mikor ránéztem ellenfelemre, az első gondolatom az volt, úgy nyakon vágom az első menetben, hogy fejre áll" - mesélte Kótai, aki aztán az első menetet orrtöréssel vészelte át, s csak nagy szerencsével tudta kiharcolni a továbbjutást. Hogy a második fordulóban a román Bute pontozással őt is hazaküldje.

2000-ben a tamperei Eb-n bronzérmet szerzett (úgy, hogy az első mérkőzésén az olimpiai bajnok Szajtovot verte pontozással), ám Sydneyben, az olimpián nem indulhatott, hiszen a kvalifikációs versenyeken nem sikerült kivívnia az ötkarikás szereplést.

Az amatőr pályafutás befejezését követően 2000. szeptember 1-jén, Veres László segítségével Kótai a Polish Boxing Promotionhöz szerződött, s első profi összecsapását 2000. október 14-én a lengyelországi Kolobrzegben vívta, ahol az első menetben kiütötte a cseh Marek Koupilt. Az első nagy sikerre 2002. május 24-ig kellett várni, ekkor a magyar fővárosban rendezett gálán Kótai 12 menetben, pontozással győzött William Gare ellen, megszerezte a profi WBC szervezet nagyváltósúlyú kisvilágbajnoki címét.

A világbajnoki összecsapásra 2003. június 21-én, Manchesterben kerül sor, ahol az Ahmed Oligov ellen pontozással (118-112, 117-113, 116-113) nyert, jutalma pedig a WBF díszes világbajnoki öve lett.

NÉVJEGY
Kótai Mihály
születési idő, hely: 1976.08.12., Nyíregyháza
klubjai: NYVSC, DVSC, Vasas (mind amatőrként), Polish Box Promotion (profiként)
edzői: id. Kótai Mihály, Szántó Imre, Bódis Gyula, Klein Csaba (mind amatőrként), Theo Kerekesch (profiként)
súlycsoport: nagyváltósúly
példaképe: "Sugar" Shane Mosley
amatőr eredményei: ifjúsági magyar bajnok (1992 - 71 kg), junior magyar bajnokság, 3. hely (1994 - 71 kg), ob-ezüst (1996, 1998 - 71 kg), ob-arany (1999 - 67 kg), vb-5. (1997 - Budapest - 71 kg), Eb-bronz (2000 - Tampere - 67 kg)
profi pályafutás kezdete: 2000.09.01.
menedzser: Olaf Shcröder, Veres László
promóter: Krzysztof Zbarski
legjobb profi eredménye: WBC nemzetközi bajnok (2002), WBF-világbajnok
profi mérlege: 24 mérkőzés, 24 győzelem (11 KO)