Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség fegyelmi bizottsága arra a megállapításra jutott, hogy Hegedűs Róbert - akinek a szervezetében egy április 1-jén levett minta elemzése során szteroid nyomaira bukkantak - nem doppingolt, ugyanakkor orvosi kezelésével összefüggésben elmulasztotta a bejelentési kötelezettségét. Ezért a testület 2003. július 12-ig eltiltotta a sporttevékenységtől.

Az MKKSZ május 22-én hozta nyilvánosságra, hogy pozitív lett a hétszeres világbajnok kajakos doppingtesztje. Miután később a B próba elemzése is hasonló eredményt hozott, Schmidt Gábor, a szövetség főtitkára fegyelmi eljárást kezdeményezett vele szemben.

Az illetékes testület megállapította, hogy Hegedűs november 25-ei deréksérülése után injekciós kúrát kapott, s az ennek során beadott készítmény olyan anyagokat tartalmazott, melynek következtében a mellékvesekéregben szteroid képződött. Így a gyógyszer és a doppingvizsgálat eredménye ok-okozati viszonyban áll.

A fegyelmi bizottság megállapította továbbá: érdemi adat, bizonyíték nem merült fel arra, hogy Hegedűs teljesítményfokozás céljából kapott volna tiltott szert. A kezelésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségét ugyanakkor elmulasztotta.

"Nagyon örülök annak, hogy erkölcsileg sikerült tisztáznom magam. Mindig is tudtam, hogy vétlen vagyok, de ezt be is kellett bizonyítanom. Segítségemre volt ügyvédem, Magyar Zsolt és Erdélyi Endre doktor, aki szakvéleményt adott" - mondta Hegedús Róbert.

Hegedűs úgy véli: abban hibázott, hogy a deréksérülésére kapott kúra előtt kezelőorvosától csak szóban kért tájékoztatást. "Mivel bizalmi viszonyban voltunk, megelégedtem azzal, hogy közölte: a készítmény nem tartalmaz tiltott szert."

Arra a kérdésre, miként fordulhatott elő, hogy két orvos kétféle álláspontot alakított ki, a kajakos azt mondta: Erdélyi Endre specialista, miközben kezelőorvosa e tekintetben valószínűleg nem volt elég felkészült, nem tudta, hogy a kúrának ilyen következménye is lehet.

Hegedűs egyúttal köszönetet mondott versenyzőtársainak, korábbi bajnokoknak, akik írásban, közleményben álltak ki mellette. Egyúttal jelezte, hogy a válogatóviadalokon mindenképpen indul, és 500, illetve 200 méteren megpróbálja kiharcolni a világbajnoki szereplés jogát.