Vágólapra másolva!
Marco Pantani, az olaszok klasszis kerékpárosa elismerte, hogy depresszió és kábítószer-függőség miatt egy Padova melletti klinikán kezelik, s nyílt levélben kérte a közvéleménytől, hogy tartsa tiszteletben betegségét.

"Szeretnék véget vetni az állapotommal kapcsolatos találgatásoknak" - mondta az 1998-ban Giro d'Italia- és Tour de France-győztes versenyző a La Gazzetta dello Sport című lapnak. "Az orvosaimat felkértem arra, hogy bizonyos időközönként közleményben tudassák szurkolóimmal és az értem aggódókkal a kezelés állását."

A hosszabb ideje depresszióval küszködő Pantaninak nem ez az egyetlen gondja, hiszen jelenleg is zajlik egy pere, melynek végén, szeptember 19-én az 1999-es Girón történtek ügyében születik majd döntés. A 33 éves kerekes, akit négy éve az utolsó két szakasz előtt éllovasként zártak ki a megengedettnél magasabb - ezáltal doppingolásra utaló - hematokritszintje miatt, ártatlanságát hangoztatja.

Pantani a 2001-es olasz körversenyen is doppinggyanúba keveredett, egy razzia során ugyanis szállodai szobájában a tiltólistán szereplő inzulint találtak a rendőrök. A helyi szövetség nyolc hónapra eltiltotta, a fellebbviteli bizottság azonban felmentette, mondván, nem akadt fenn vizsgálaton, az pedig nem bűncselekmény, ha valaki cukorbetegség elleni gyógyszert tart magánál.