Vágólapra másolva!
A franciaországi Bourges-ban szombaton kezdődik és jövő csütörtökig tart a vívók idei Európa-bajnoksága, amelyen a magyar versenyzőknek nehéz dolguk lesz, ha szeretnék megismételni az elmúlt két Eb-n elért teljesítményüket: két éve Koblenzben 9, tavaly Moszkvában 8 érmet szereztek, közte két-két aranyat.

Vívásban az év fő versenye az októberi havannai világbajnokság lesz, ahol az olimpiai kvalifikáció szempontjából döntő fontosságú világranglistás pontokat lehet szerezni (a sportágban e rangsor alapján lehet majd eljutni Athénba); ugyanakkor az Eb-nek semmi jelentősége nincs a kvótaszerzésben. Ám ettől függetlenül Bourges-ba a csapatok többnyire erős összeállításban utaznak el. Így a magyarok is majdnem megegyezően a vb-csapattal. A jelentősebb eltérések: az Achilles-ín-szakadás után lábadozó világbajnok Nemcsik Zsolt (kard) az Eb-n nem indulhat, a korábban szintén sérült olimpiai bajnok Nagy Tímea (párbajtőr) is kihagyja a kontinensviadalt, mint ahogyan munkahelyi elfoglaltsága miatt a világbajnok Kulcsár Krisztián (párbajtőr) is.

A magyar csapat pénteken utazik el Bourges-ba, Párizsig repülővel, Szabó Bence szövetségi kapitány azonban már csütörtökön útra kelt autóval. A szakvezetőt Ausztriában, Linz előtt értük utol:

- Ön miért nem a csapattal együtt utazik?
- A helyszínen a mozgáshoz mindenképpen szükségünk lesz gépjárműre, ezért Kovács Tamás főtitkárral, az orvossal, a masszőrrel és a fegyvermesterrel autókkal keltünk útra. De én az utóbbi időben úgyis olyan sokat repültem, hogy nem is bánom, ha most a földön maradhatok...

- Mi a célkitűzés az Európa-bajnokságon?
- Bár az év fő versenye a világbajnokság lesz, s az Eb tulajdonképpen úgy illeszkedik be a vb-felkészülésünkbe, mint egy Világkupa-verseny, mindenképpen szeretnénk jól szerepelni. A versenyzőknek sem mindegy, hogy meddig jutnak el, hiszen az eredményük befolyással van a Gerevich-ösztöndíjukra, és egy Eb mindig fontos a Magyar Vívószövetség megítélését illetően is.

- Konkrétan: a 2001-es és a 2002-es Eb-hez hasonlóan most is lehet magyar éremeső?
- Arra, hogy konkrétan hány éremmel és döntős helyezéssel lennék elégedett, most nem tudok válaszolni, az Eb mezőnyéről ugyanis csak nagyon kevés információ áll a rendelkezésemre. De természetesen szeretnénk megközelítőleg olyan eredményesen szerepelni, mint az elmúlt két Eb-n.

A magyar Eb-csapat
férfi kard: Ferjancsik Domonkos, Lengyel Balázs, Fodor Kende, Decsi Tamás
női kard: Nagy Orsolya, Csaba Edina, Varga Dóra, Gergácz Veronika
férfi párbajtőr: Boczkó Gábor, Fekete Attila, Imre Géza, Kovács Iván
női párbajtőr: Mincza Ildikó, Tóth Hajnalka, Hormay Adrien, Kiskapusi Dóra
férfi tőr: Juhász Bence, Juhász Attila, Marsi Márk, Vízler Ádám
női tőr: Mohamed Aida, Knapek Edina, Varga Gabriella, Jeszenszky Szilvia

Fábik Tibor