Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a tavalyi, Salt Lake City-i téli játékokon elért valamennyi eredményét megsemmisítette Larissza Lazutyinának, így visszaveszi a sífutónő összes érmét is. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) kedden utasította el a 30 km-en arany-, a 15 km-es tömegrajtos versenyben és az 5 km-es üldözéses számban pedig ezüstérmet szerzett Lazutyina fellebbezését.

Az orosz sífutó a 30 km-es szám utáni ellenőrzésen bukott le darbepoetin használata miatt. Eddig csak az aranyérmet kellett visszaadnia, de most megfosztották a doppingeset előtt szerzett medáljaitól is, sőt törölték a 10 km-es számban elért 10. helyét is.

Öt kilométeren a kanadai Beckie Scott lépett előre a második, a szlovák Katerina Neumannova pedig a harmadik helyre. A 15 km-es versenyben Neumannováé lett az ezüst-, az orosz Julija Csepalováé pedig a bronz.

Lazutyina honfitársa, Olga Danyilova ügyében a NOB még nem döntött: a CAS az ő fellebbezését is elutasította, de az 5 km-en nyert aranyérmet egyelőre még nem vették tőle vissza. Ha mégis megfosztják ettől, akkor Scott lesz az olimpiai bajnok.