Vágólapra másolva!
Tizenhat évesen kevesen mondhatják el magukról, hogy akkora népszerűségnek örvendenek a tenisz világában, mint az orosz Maria Sarapova. A csinos szibériai hölgyet lépten-nyomon Anna Kurnyikovához hasonlítják, de ő nem kér ebből a kétes hírnévből. Nick Bollettieri tanítványa nem(csak) külsejével, de tenisztudásával is hódítani szeretne: a szabadkártyával induló teniszező Wimbledonban például már a legjobb tizenhat közé jutott.

2001-ben még igencsak kevés olyan sporttal, azon belül is tenisszel foglalkozó ember élt, aki hallotta volna Maria Sarapova nevét. Igaz, itt-ott már cikkeztek a nyurga, serdülőkorban lévő hölgyről, aki Nick Bollettieri irányításával bontogatta szárnyait, ám amikor megjelent a profi versenyeken, senkit sem érdekelt, mit is tud a teniszpályán. Mintha Anna Kurnyikova klónja tette volna be lábát a tenisz szentélyébe, olykor még a fotóriporterek is megdöbbentek a hasonlóságon. Maria szeretné bebizonyítani: nem hasonlítható össze Annával. Ez viszont eddigi pályafutása és külseje alapján Grand Slam-győzelemhez hasonló, nehéz feladat lesz.

Szibéria kincseket rejt, ezt mindig is tudta a világ. Ám, hogy olyan szépség rejtőzzön az ősi tajgán, mint Maria Sarapova - kevesen gondolták. Pedig 1987. április 19-én Njagan városában megszületett a kis Maria, akinek szülei korán elváltak. Édesanyja Szocsiba költözött, édesapja, aki bányászként dolgozott pedig összekuporgatott pénzén útlevelet és menetjegyet vett, lányával együtt az Egyesült Államokba utazott. Igaz, addigra már készen állt a terv: lányából teniszezőt farag. Sarapova négyévesen vett először ütőt a kezébe, két évvel később egy moszkvai bemutatón már személyesen megismerhette Martina Navratilovát - utóbbi találkozás meghatározó élményt jelentett számára.

Útjuk Floridába, Bradenton városába vezetett, s a kilencéves Maria a híres Nick Bollettieri műhelyébe került. Oda, ahol olyan klasszisok tanultak, mint Jennifer Capriati és a Williams testvérek, illetve ahol korábban megfordult Anna Kurnyikova és Jelena Bovina is. "Ez a hely a teniszálmok Mekkája, ugye? Lehet, még a szabályokat is megváltoztatják egyszer" - nyilatkozta a boldog apa, ám a WTA hallani sem akart a módosításról.

Maria Sarapova

születési idő, hely: 1987. április 19., Njagan
magasság: 175 cm
testsúly: 51 kg
a megnyert pénzdíj (2002): 23 100 dollár
2002-es mérlege: 28 győzelem, 5 vereség
ütőfogás: jobbkezes
hobbi: divat, éneklés, táncolás
kedvenc film: Pearl Harbor
kedvenc könyv: Sherlock Holmes, Harry Potter



Sarapova türelmesen várt, korosztályos tornákon csillogtatta tudását, mígnem 2001-ben bemutatkozhatott végre egy ITF-tornán, Sarasotában. Ugyan vereséget szenvedett az első fordulóban, de 2002-t egyből úgy kezdte, hogy a columbusi viadalon megszerezte első profi győzelmét Ashley ellen (7:5, 1:6, 7:5), majd márciusi WTA-debütálásakor Indian Wellsben Rippner ellen is diadalmaskodott (5:7, 6:2, 6:2).