Vágólapra másolva!
Két atléta maradt versenyben a Golden League-sorozat egymillió dolláros fődíjáért, pedig a hat viadalból még csak kettőn vagyunk túl. Ám az oslói Bislett Játékok után Párizsban csupán a bahamai Chandra Sturrup (női 100 m) és a mozambiki Maria Mutola (női 800 m) tudott ismételni.

A 12 oslói győztes közül végül tízen álltak rajthoz az augusztusban a vb-nek is otthont adó Stade de France-ban (az etióp Bekele férfi 5000 m-en és az ukrán Liscsinszka női 1500 m-en nem indult), s a tízből nyolcan kikaptak. A férfiaknál 100-on a brit Lewis-Francis csak negyedik lett (az amerikai Williams 10.05-tel nyert), 800-on a dél-afrikai Mulaudzit az orosz Borzakovszkij lehajrázta, 110 m gáton a lett Olijars a harmadik helyen végzett (Allen Johnson 12.97-tel nyert), rúdugrásban az amerikai Hysongnak szintén a harmadik hely jutott, gerelyhajításban pedig az orosz Makarov nem bírt a világcsúcstartó cseh Zeleznyvel (89,06).

A nőknél 400 gáton az ausztrál Pittmann csak bronzérmes lett, magasugrásban az ukrán Babakova úgyszintén, hármasugrásban pedig a kubai Aldama hiába volt nagyon jó (15,08), akadt egy még jobb nála, az orosz Lebegyeva (15,12). A női 1500-at amúgy a spanyol Rodriguez nyerte (Varga Judit oslói harmadik helye után ezúttal hetedik lett), a férfi 5000-et pedig a kenyai Chebii, aki a "nagy" Gebrselassie-t fricskázta meg.

Az etiópok "csodafutója" június elején 10 ezer méteren kedvenc pályáján, Hengelóban a 21 éves Bekelétől kapott ki, s bizony már hallatszanak a hangok, hogy kezd eljárni felette az idő. Ha ennél tisztelettudóbban, de Chebii is ezt mondta ki: "Haile egyike a legnagyobb atlétáknak, fantasztikus pályafutás van mögötte, de most már eljött a fiatalok ideje."

Visszatérve Sturrupra és Mutolára, az ő mérlegük tehát az idei Golden League-ban kettőből kettő, de ahhoz, hogy az egymillió dollárt valamelyikük elvigye vagy osztozzanak rajta, hatból hatot kell nyerni. És elnézve a mezőnyt ebben a két számban (White, Arron, Miller, illetve Ceplak, Graf), ez szinte megoldhatatlan feladat, már csak azért is, mert idén mégiscsak a világbajnokságra kellene a csúcsformát hozni.

A Golden League-sorozat harmadik versenyét pénteken Rómában rendezik.

Fábik Tibor