Társoldalunk:

Enyhültek a vizes sportok doppingbüntetései

A FINA, a Nemzetközi Úszó Szövetség vezető testülete pénteken úgy döntött, hogy az eddigi négy év helyett két esztendőre tiltja el az anabolikus szteroid használatán rajtavesztett doppingolókat.

Mustapha Larfaoui FINA-elnök bejelentése szerint a világszövetség rendkívüli kongresszusa egyhangúlag foglalt így állást a vasárnap kezdődő világbajnokság előtt. Hozzátette, hogy határozatuk egybecseng a doppingellenes világkódex ajánlásával, amelyet márciusban Koppenhágában fogadtak el közösen a legkülönbözőbb nemzetközi sportszervezetek és nemzeti kormányok képviselői, rögzítve, hogy egységesítik minden országban és sportágban a doppingellenes szabályozást és a büntetési tételeket.

Valamennyi olimpiai sportág nemzetközi szövetsége vállalta, hogy a kódex előírásait még a 2004-es athéni nyári ötkarikás játékok előtt alkalmazni fogja. Ennek jegyében született a FINA pénteki döntése is. Az úszók mellett a vízilabdázókat, a műugrókat és a műúszókat is összefogó nemzetközi szövetség korábban négy esztendőre tiltotta el azokat, akik a leginkább tiltott doppingszernek minősülő szteroidok valamelyikét használtak. A mostani döntés nyomán egy ilyen "félrelépés" kétévi versenytilalmat jelent, viszont a második esetben már örökre kiparancsolják a medencéből a vétkes versenyzőt.    

Beszámolójában az AP amerikai hírügynökség megemlíti, hogy a vizes sportágakra a legnagyobb csapást az 1990-es évekbeli doppingesetek mérték, amikor különösen a kínai úszók között volt nagyszámú lebukás. 

Az anabolikus szteroidoknál enyhébb megítélés alá eső más doppingszerek használata esetén a FINA első alkalommal csak figyelmezteti az illegális segítséghez folyamodó versenyzőt, míg második esetben - ha például olyan tiltott szert mutatnak ki, amely gyógyszerrel került a sportoló szervezetébe - az eltiltás két esztendőre szól. 

A FINA-határozat máris él, vagyis érvénye kiterjed a vasárnap kezdődő barcelonai világbajnokságra is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK