Vágólapra másolva!
Pakson befejeződött a Marx György atomfizikus emlékére rendezett nyolcjátszmás rapid páros sakkmérkőzés: Borisz Gelfand fölényes győzelmet aratott Polgár Judittal szemben. A befejező játéknapon a hetedik játszma hullámzó játék után döntetlennel végződött, majd a nyolcadik partiban Gelfand ismét nyert, így az izraeli nagymester összesítésben 6-2-re győzött.

Meglepetésre Borisz Gelfand fölényes győzelmével fejeződött be Polgár Judittal vívott nyolcjátszmás páros mérkőzés. A szovjet csapattal korábban olimpiai bajnokságot is nyert, többszörös világbajnok-jelölt izraeli nagymester a párharcot balszerencsés vereséggel kezdte, hiszen az első partiban addig kerülgette az örökös sakkhoz vezető folytatásokat, míg elvesztette a partit. A szerencsésnek nevezhető győzelem inkább a női világranglistát fölényesen vezető Polgár Juditot zavarta meg, s négy játszmát is vesztett zsinórban. A bledi sakkolimpián ezüstérmes férfi válogatottunk egyik legjobbja szokatlan módon taktikai elnézések egész sorát követte el a partikban. A harmadik játéknap után Gelfand behozhatatlan előnyre tett szert, de bíztunk abban, hogy Judit szépít az eredményen. A vasárnapi két játszmában azonban az izraeli sakkozó 1,5 pontot szerzett.

A hetedik partiban Gelfand ismét 1.e4-gyel nyitott, s ismét szicíliai védelmű küzdelem zajlott. A különböző oldalra történt sáncolás után világos a királyszárnyon, Judit a centrumban kezdeményezett. Elég volt egyetlen pontatlanság, s nagymesternőnk átvette a kezdeményezést, de a bonyolult összecsapás végül lépésismétléssel, így döntetlennel zárult. A nyolcjátszmás párharc befejező összecsapásában Polgár Judit ismét elkerülte a szicíliai főváltozatokat, de túlzottan siettette a királyszárnyi akciót. Gelfand gyalogot nyert, de minőségáldozata ismét nagymesternőnknek adott kecsegtető esélyeket. A passzív védekező vezérlépés megpecsételte sorsát, Gelfand ötödik győzelmét aratta.

Polgár Juditnak közel egy hónapja van, hogy gyorsan feledje a vártnál gyengébb játékát. A sakkvilág egyik legjobbjával, az indiai exvilágbajnok Viswanathan Ananddal vív nyolcjátszmás rapid mérkőzést Mainzban.

A végeredmény:
Borisz Gelfand (izraeli, 2695) - Polgár Judit (magyar, 2718) 6 - 2 (0 - 1, 1 - 0, 1 -0, 1- 0, 1 - 0, döntetlen, döntetlen, 1 - 0)