Vágólapra másolva!
A brit profi ökölvívás történetének talán legnagyobb alakja, Frank Bruno 41 évesen elmegyógyintézetbe kerülhet. Bruno, aki 1995. szeptember 3-án a Wembley-stadionban az Oliver McCall felett aratott pontozásos győzelemmel megszerezte a WBC nehézsúlyú világbajnoki övét, a következő évben visszavonult. Azóta élete tönkrement, s mániás depresszió gyötri.

Brunóra a végső csapást házassága tönkremenetele jelentette. Felesége, Laura - akivel több mint két évtizedet töltött együtt, az utolsó 11 évet hivatalosan - két éve faképnél hagyta, s magával vitte a házaspár három gyermekét, Franklynt, Rachelt és Nicolát, továbbá a 10 millió fontos (4 milliárd forint) közös vagyon felét.

Bruno profi pályafutása alatt 45 meccset vívott, ebből negyvenet megnyert, 38-at idő előtt. Az öt vereségből kettőt Mike Tysontól, egyet-egyet James "Bonechrasher" Smith-től, Tim Witherspoontól és Lennox Lewistól. Miután 1995-ben megszerezte a WBC világbajnoki övét, 1996-ban Mike Tysonnal verekedett meg, de kikapott, és vissza is vonult.

Bruno 1990-ben II. Erzsébet királynőtől megkapta a Brit Birodalom Tagja (Member of the British Empire) címet, azaz gyakorlatilag lovaggá ütötték.

Visszavonulása óta különböző tévészerepléseket vállalt, de egyre jobban hatalmába kerítette a mániákus depresszió, s a közelmúltban három hétig egy klinikán ápolták. Depressziócsökkentő gyógyszereket kell szednie, de állapota egyre romlik, s állítólag a minap szét is verte kórtermét - bár a hírt a klinika vezetője is cáfolta.

Bruno az egyik legnépszerűbb sportember volt Nagy-Britanniában, s még ma is az, éppen ezért rengeteg barátja szeretné megmenteni - egyelőre sikertelenül.

Ch. Gáll András