Társoldalunk:

Átadták az Aréna atlétikai pályáját

Nyolc hónappal a 2004. évi budapesti fedett pályás világbajnokság előtt a Budapest Sportarénában elkészült a nyolc sávos atlétikai pálya. Ám az Aréna zsúfolt programja miatt a pénteki átadás után szinte azonnal le is bontják a pályát, az elemei a raktárba kerülnek, így az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség) hétfőn Budapestre érkező vezetői már csupán videofelvételen és fényképeken láthatják.

Alig egy évvel azután, hogy Németh Miklós gerelyhajító olimpiai bajnok cége megrendelést kapott arra, hogy a Budapest Sportaréna atlétikai pályáját megterveztesse és elkészítse, július 18-án délelőtt a megrendelő, a Bouygues Hungária Kft. átvette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség előírásainak mindenben megfelelő, 200 méter kerületű, Polytan borítású, a körpályán hat, a belső futópályán nyolcsávos atlétikai pályát, az ügyességi számok helyeivel együtt.

A Schulek János által tervezett pálya két részletben épült. A körpálya már decemberben elkészült, az ügyességi számok miatt lényegesen bonyolultabb, és több módosítással tervezett belső egység összeállításához négy hétre volt szükség, s erre a Budapest Sportaréna zsúfolt programjai miatt csak most volt lehetőség. És éppen e zsúfoltság miatt, a szó szoros értelmében meg sem száradhat rajta a festék, hiszen az átadást követő órákban már le is kell bontani, hogy a jövő évi fedett pályás világbajnokság főpróbájának tartott február 21-22-i nyílt magyar bajnokságig raktárban pihenjenek az elemek.

Így aztán csak fényképeken és videón láthatják majd a színhelyt a július 21-én Budapestre látogató IAAF-delegátusok is, akik a legmagasabb szinten képviselik a nemzetközi szövetséget: jövő hétfőn Lamine Diack, az IAAF elnöke, Gyulai István főtitkár, Pierre Weiss versenyigazgató és Nathalie Corond szervezési igazgató is Budapestre érkezik.

Fábik Tibor

KAPCSOLÓDÓ CIKK