Vágólapra másolva!
A FIDE világbajnoki döntőjének, az ukrán Ruszlan Ponomarjov és az orosz Garri Kaszparov páros mérkőzésének Jalta lesz a házigazdája. A tervezet szerint szeptember 19-én, az első partiban Vlagyimir Putyin orosz államelnök Kaszparov helyett húz, míg Leonyid Kucsma  ukrán államfő Ponomarjov "szekundánsaként" teszi meg a kezdő lépést. A páros mérkőzés díjalapja egymillió dollár.

A FIDE elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak a "jobb keze", Verik Balgabajev közleményben jelentette be, hogy a világbajnoki döntő megnyitójára meghívták Vlagyimir Putyin orosz államelnököt és Leonyid Kucsma ukrán államfőt, akik a meghívást elfogadták. A jaltai páros mérkőzés idején tartják meg a FÁK államfőinek csúcstalálkozóját, így még tíz "szekundáns" figyelheti a nagy érdeklődéssel várt összecsapás eseményeit. Kirszan Iljumzsinov az orosz Sport Expressnek adott interjúban reményét fejezte ki, hogy nem jelent különösebb gondot a páros mérkőzés tervezett, egymillió dolláros díjalapjának a biztosítása, hiszen a "csúcstalálkozó" időpontja miatt fokozott érdeklődés kíséri majd Ponomarjov és Kaszparov csatáját, s máris jelentős szponzorok jelentkeztek.

Kucsma államfő a döntő szervező bizottságának elnökéül Viktor Janukovics miniszterelnök-helyettest nevezte ki, s a hírek szerint tökéletes az összhang a FIDE és a bizottság között, Iljumzsinov a napokban tárgyal Jaltán. Arról már nem szólnak a híradások, hogy Ponomarjov elállt-e a FIDE-vel szembeni 150 ezer dolláros kártérítési igényétől. Az ukrán világbajnok megítélése szerint ekkora kár érte, hogy nem a tervezett időpontban, június 17-től és helyszínen, Buenos Aires-ben rendezik meg az összecsapást.

Változatlanul bizonytalan a másik világbajnoki döntő színhelye és időpontja. A klasszikus világbajnoki cím birtokosa, az orosz Vlagyimir Kramnyik és kihívója, Lékó Péter találkozója körül még teljes a hallgatás. Az orosz világbajnok örömmel játszaná a mérkőzést Budapesten, a döntetlen végeredmény már számára kedvező, s gesztust gyakorol azzal, hogy Péter hazai pályán küzdhetne meg vele. A két döntő győztese vívna meg egymással az abszolút világbajnoki címért, és a tavalyi, prágai megállapodásnak megfelelően helyreállna az egység a 64 kockás világban.

Verőci Zsuzsa