Vágólapra másolva!
A jövő héten több egykori világklasszis birkózó lép szőnyegre Budapesten, a Syma rendezvénycsarnokban sorra kerülő veterán-világbajnokságon. A magyar csapatból mindenképpen az olimpiai és négyszeres Európa-bajnok Repka Attila neve kívánkozik az élre, a külföldiek közül pedig az 1964-es olimpiai bajnok, legendás japán versenyzőt, Vatanabét kell kiemelni.

A veterán-vb-t szabadfogásban rendezik, de az eredendően kötöttfogású Repka Attila sem jön majd zavarba, hiszen pályafutása kezdetén ebben a fogásnemben is jeleskedett; ifjúsági vb-n és junior Eb-n is szerzett bronzérmet. S bár ez nem tegnap történt, az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon győztes Repka még mindig csak 35 éves, s a veteránok között a legfiatalabb korcsoportban léphet szőnyegre, a 35-40 évesek között. A további korosztályok: 41-45, 46-50, 51-55, 55 éven felüliek. Ezeken belül a súlycsoportok: 58, 63, 69, 76, 85, 97 és 130 kg. Az egykor 68 kg-os Repka a 76 vagy a 85 kg-ban indul.

A mezőny másik nagy egyénisége, a szabadfogás klasszikus alakjának számító japán Vatanabe Oszamu viszont remekül tartja versenysúlyát, hiszen a 63 kg-ba nevezett, s annak idején 1962-ben és 1963-ban is ebben a kategóriában nyert vb-t, majd lett olimpiai bajnok 1964-ben, Tokióban. A legenda szerint az egyik mérkőzésén felkapta az ellenfelét, a császár páholya felé fordult, meghajolt, majd az "áldozatát" a szőnyegre csapta, s kétvállra fektette.

A Syma rendezvénycsarnokban a veterán-vb-vel egy időben zajlik majd az olimpiai reménységek versenye (orv) is, amelyet jövőre a nemzetközi szövetség minden bizonnyal már U23-as, a 23 éven aluliak számára kiírt világbajnokságként rendez meg. Az utánpótlás legjelesebb képviselői férfi kötött- és szabadfogásban, valamint női szabadfogásban meccselnek egymással. A magyar csapatban ott lesz a junior Európa-bajnok Kiss Balázs és az ifjúsági Eb-győztes Fodor Zoltán is.

A rendezvénysorozat egyik betétprogramjaként a Való Világ show műsor harmadik helyezettje, a válogatott kerettag Szabó Péter a szombathelyi Magyar Nagydíj után másodszor is megmérkőzik az Eb-bronzérmes szlovákiai Bátky Attilával. Mint ismert, az első találkozót Szabó nyerte. A veterán-vb és az orv megnyitó gálájára július 30-án a Budai Parkszínpadon kerül sor, Zsédenyi Adrienn és a hegedűvirtuóz Edvin Marton koncertjével.

Fábik Tibor