Vágólapra másolva!
Nem kis lobbizás után Magyarország kapta meg a jövő évi felnőtt és junior szumó Európa-bajnokság rendezési jogát. A magyar szövetség illetékesei kedden jelentették be: 2004. május 7. és 9. között a szolnoki Tiszaligeti Sportcsarnokban bonyolítják le a kontinensviadalt.

Ma már nemcsak Japánban, hanem Európában is nagy népszerűségnek örvend a szumó. Természetesen mindkét nem számára rendeznek versenyeket, így lesz ez Szolnokon is jövő májusban. Ám rendhagyó módon most először rendezik együtt a junior és a felnőtt korosztály megméretését. Éppen ezért óriási mezőnyre, 25 ország 300 erős emberére számítanak a szervezők.

Rovnyai János, a honi szövetség megbízott elnöke szerint a Tisza-parti megyeszékhely biztosan jó házigazdája lesz az eseménynek, hiszen a városban nemcsak szeretik a sportágat, hanem jó eredményekkel is dicsekedhetnek. Nem véletlen, hogy a szervezőbizottság elnöke az a Tiger Tibor lett, aki Szolnoki MÁV-Hozam SE vezetőedzője.

Mint megtudtuk, a város vezetése teljes mellszélességgel az Európa-bajnokság mellett áll. Mindezt Radócz Zoltán alpolgármester is megerősítette, aki hangsúlyozta: megtiszteltetés számukra, hogy az Európai Unióhoz csatlakozást követő héten Szolnok rendezheti az első jelentősebb sporteseményt a kontinensen.

A jövő évi viadal akár formabontó is lehet, hiszen hazánk felnőtt szumósai még nem szereztek aranyérmet az Európa-bajnokságok történetében. Zsimán József Alpár elnökségi tag szerint sok olyan versenyzőnk van - többek között Kismóni János, Major Gyula, Kalmár István, Tóth Barnabás, Lőcsei István, Libor Dezső, Bacsó Áron, Tóth Attila, Németh Beáta, Kálló Gyöngyi és Kalmár Erika -, akik eséllyel szállnak majd harcba a dobogós helyekért.

Egy biztos, nem lesz könnyű dolguk a mieinknek, hiszen a bolgár, a lengyel, a norvég, a német a holland és a szovjet utódállamok versenyzői egyaránt nagyon erősek. Az Európa-bajnokságon mindkét nem versenyében, a junioroknál és felnőtteknél egyaránt négy-négy súlycsoportban és csapatban hirdetnek győztest.

Varga Csaba