Vágólapra másolva!
A pénteki előcsatározások után szombaton már döntőket, az 1000 m-es táv fináléit rendezték a Szeged melletti gróf Széchenyi István vízicentrumban, a kajak-kenu országos bajnokságon.

Mivel a viadal egyben az utolsó válogató az Atlanta melletti Gainesville-ben szeptember 11. és 14. között sorra kerülő, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra, a várakozásoknak megfelelően több számban is kiélezett csatát láthatott a szépszámú közönség.

A délelőtt legnagyobb meglepetését a Benedek Dalma, Paksy Tímea kajakos duó okozta, hiszen - ráadásul nem is kis különbséggel - legyőzte az abszolút esélyesnek tartott, s a három héttel ezelőtti szolnoki válogatón első Szabó Szilvia, Bóta Kinga kettőst. Ebben a számban tehát jövő pénteken - szintén Szolnokon - "szétlövésre" kerül sor.

A nap legizgalmasabb versenyét a kenu egyes hozta, a szinte végig vezető fiatal Joób Márton nem bírta a végét, s így Fürdök Gábor - hajóját berúgva és a vízbe esve - lehajrázta, bár csak a célfotó, és 0,288 másodperc döntött az utóbbi javára. Mivel az első viadalon éppen fordított volt a sorrend, ebben a számban is csak a jövő héten dől el, hogy ki kerül a vb-csapatba.

A kajakosoknál a női k-2-n kívül a többi számban papírformának megfelelő eredmények születtek: Vereckei Ákos, a Kammerer Zoltán, Veréb Krisztián páros és a Kammerer, Vereckei, Kökény Roland, Veréb összeállítású válogatott, valamint Kovács Katalin, illetve a Rasztótzky Eszter, Fazekas Krisztina, Móni Katalin és Janic Natasa alkotta kvartett diadalmaskodott. A kenusoknál a Kolonics György, Kozmann György duó és a Honvéd-Westel négyese, Toronyai László, Aszódi Mihály, Povázsai András és Világi András nyert, az utóbbi számban két - az aranyéremre is esélyes - együttes lekéste a rajtot.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány elmondta: a szövetség elnöksége keddi ülésén határoz a vb-csapat összetételéről (a kérdéses számokban természetesen csak később születhet döntés), de Vereckei, Kammerer, Veréb, Kökény, Kolonics, Kozmann, valamint Kovács, Viski, Bóta és Szabó már biztos tagnak számít.