Vágólapra másolva!
Egy héttel a Nyíregyházán megrendezett magyar bajnokság után, illetve tizenkét nappal a párizsi szabadtéri világbajnokság rajtja előtt vasárnap Szombathely ad otthont az idei MAL-kupa nemzetközi atlétikai versenynek, amelyen 19 ország sportolói indulnak.

A Sugár úti Atlétikai Centrumban vasárnap 15 órakor kezdődő versenyen a külföldi indulók legnevesebbje a cseh Roman Sebrle, a tízpróba világcsúcstartója, aki a 2000-es sydneyi olimpián ezüst-, a tavalyi müncheni Európa-bajnokságon aranyérmet nyert. A 29 esztendős Sebrle jutott túl először és eddig egyetlenként a bűvös 9000 ponton, a 2001. május 27-én Götzisben elért világcsúcsa 9026 pont. A cseh atléta tervei szerint vasárnap Szombathelyen 110 m gáton, 200 m-en és diszkoszvetésben indul.

"A tavalyi szombathelyi MAL-kupa a lehető legjobban sikerült, különösen a dobószámokban" - hangsúlyozta az idei viadal keddi sajtótájékoztatóján a versenyzéstől tavaly visszavonult Gécsek Tibor versenyigazgató, aki 83,68 méterrel tartja a kalapácsvetés magyar csúcsát. "Akkor a női kalapácsvetésben a lengyel Skolimowska és a kubai Moreno látványos összecsapásának a nőknél még ritkaságszámba menő 70 méter feletti dobás lett az eredménye, de hasonlóképpen szenzációsnak minősíthetjük a férfi diszkoszvetést, ahol a legjobb négy magyar látványosan átírta a világranglistát."

Akkor a pálmát két egymást követő országos csúccsal (69,96 és 71,70) a nem sokkal később Európa-bajnokságot és Világkupát nyerő Fazekas Róbert vitte el, ám mögötte Varga Roland, Máté Gábor és Kővágó Zoltán is 65 méter felett teljesített. Bármely világversenyen elfogadták volna végeredményként a MAL-kupa férfi kalapácsvetés befutóját is, itt a győztes Annus Adrián alig néhány centiméterrel maradt el a 83 métertől, miközben még az ötödik helyezett is a több világverseny megnyerésére is elegendő 81 méter felett dobott..

Annus, Fazekas, Kővágó és Varga idén is indul Szombathelyen, rajtuk kívül jó eredmény várható a szombathelyi kalapácsvető Botfa Pétertől, Pars Krisztiántól, a "szülési szabadságról" nemrég visszatért, de máris bajnoki címmel büszkélkedő női kalapácsvető Divós Katalintól, vetélytársától, Tudja Júliától, miként az utánpótlás erősségeitől, Orbán Évától és Kéri Andreától is.

Ami a közelgő, párizsi vb-t illeti, Rábold Gusztáv, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke elmondta, hogy 19 magyar versenyző részvétele látszik biztosnak, de a MAL-kupán még egy utolsó lehetőség kínálkozik a szintek teljesítésére. A szombathelyi versenyről a potencionális vb-szereplők közül hiányzik majd Vaszi Tünde távolugró és Varga Judit középtávfutó, hasonlóképpen a 4x100-as férfi váltónk tagjai is, akik az ugyanezen a napon rendezendő berlini Golden League-versenyen szerepelnek.

Fábik Tibor