Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny hetedik fordulójában Viswanathan Anand megállította Viorel Bologan diadalmenetét. Az indiai exvilágbajnok remek bástyaáldozattal űzte ki a sötét királyt a tábla közepére, vezért nyert, s sorrendben harmadik győzelmével befogta a második helyen Vlagyimir Kramnyikot. Bologan még mindig vezet, előnye egy pontra csökkent, s legközelebb Lékó Péterrel játszik. Nagymesterünk kedvenc városában ezúttal is nyerőesélyes állást rontott el remire Tejmur Radzsabovval szemben. Kramnyik ellen meglepetésre másodszor is kiharcolta a döntetlent a 17 éves Arkadij Naiditsch.

Elszenvedte első vereségét a 18-as kategóriájú szuperverseny meglepetésembere, Viorel Bologan. A moldáviai éllovas a torna során harmadszor játszott Caro-Kann védelmet, s addig jár a korsó a kútra. A nagyon rosszul kezdő Viswanathan Anand két egymást követő győzelemmel már helyreállt önbizalommal játszotta a partit, s a középen rekedt király ellen remek bástyaáldozattal jutott döntő támadáshoz. Az indiai exvilágbajnok vezért nyert, anyagi előnyét gond nélkül érvényesítette, befogta a második helyen Vlagyimir Kramnyikot. Veresége ellenére Bologan még mindig teljes ponttal vezet üldözői előtt.

Lékó Péter annyi balszerencse után nagy elánnal vetette magát a küzdelembe, hogy végre megszerezze az áhított győzelmet. Jól jött ki a nyitásból, időelőnye volt, gyalogot is nyert, úgy tűnt, hogy a minőségáldozattal döntő fölénybe került. A különböző színű futók nyújtottak némi esélyt Tejmur Radzsabovnak, aki igen szellemesen védekezett. Úgy elemeztem, hogy nagymesterünk ismét a 40. lépésben hibázott, minőségáldozatot engedélyezett, s a világos király bizonytalan helyzete, az újabb időzavar megakadályozta nagymesterünk nyerését.

Nagy sikerként könyvelheti el a németek ifjú reménysége, a 17 éves Arkadij Naiditsch a klasszikus sakkozás világbajnoka, Vlagyimir Kramnyik elleni második remijét. Az orosz világelső játékában sem érzek átütő erőt, s legközelebb a lendületbe jött Ananddal játszik.