Vágólapra másolva!
A Los Angeles agglomerációjához tartozó Anaheim sportcsarnokában nem is olyan régen még a helyi Mighty Ducks és a New Jersey Devils jégkorongozói meccseltek az NHL-trófeáért (a párharc csak a 7. összecsapáson dőlt el, s végül 4-3-as összesítéssel a Devils nyert), aztán a Fleetwood Mac koncertezett itt, augusztus 16-24. között pedig a torna-vb adja a programot. Mivel a sportágban kizárólag ezen az egyetlen versenyen lehet kvótához jutni az athéni olimpiára, az utóbbi évek legerősebb világbajnoksága várható. Válogatottunk szombaton reggel utazik el.

A kvóták nagy részének a sorsa már az első három nap után eldől a férfi és a női csapatverseny selejtezőjében: az 1-12. helyen végző nemzetek teljes csapatot, azaz hat, a 13-18. helyezettek két versenyzőt indíthatnak az olimpián. Ez eddig 84 tornászt jelent, s Athénban 98-an léphetnek a szerekhez. A 85-94. induló a 19. hely felett végzett csapatok egy-egy versenyzője lesz az egyéni összetett alapján, a 95-97. induló személyét a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) határozza meg (figyelembe véve, hogy a házigazda ország és valamennyi kontinens legalább egy fővel képviseltesse magát), míg a 98. induló kijelölése egy háromoldalú bizottság hatáskörébe tartozik.

Ami a magyar esélyeket illeti, fiatal női együttesünk (Kiss Renáta, Szarka Krisztina, Péntek Tünde, Drótos Nikoletta, Gál Kitti, Csire Annamária) a legjobb esetben is csak két kvóta megszerzésében bízhat, férfi csapatunk (Gál Róbert, Fekete Levente, Detrői Zoltán, Lőrik Attila, Király Roland, Takács Árpád) esetében azonban él a remény, hogy hat fővel lehet ott Athénban. Azaz a magyar delegáció nyolc kvótáért utazik Anaheimbe.

- Hogyan teltek a felkészülés utolsó napjai? - kérdeztük Vereckei Istvánt, a férfi válogatott szövetségi kapitányát.
- A vb-re tulajdonképpen a tatai edzőtáborban készültünk, ahol egy egész hónapot eltöltöttünk. Hétfőn feljöttünk Budapestre, de bár ne tettük volna. A Tornacsarnok kibírhatatlan ebben a nagy melegben... Csütörtökön rendeztünk egy mini világbajnokságot, a fiúk ugyanabban a sorrendben mutatták be a gyakorlatokat, mint ahogyan a jövő hét végén Anaheimben teszik. Péntekre még két technikai edzés maradt, no és a csomagolás. Szombaton reggel 7 órakor találkozunk a Ferihegyi repülőtéren, és 8.30-kor bécsi és washingtoni átszállással repülünk Los Angelesbe. Este 8-ra már ott is leszünk.

- Milyen eredménnyel lenne elégedett a vb-n?
- Természetesen csak azzal, ha a magyar csapat bejutna az első tizenkettő közé, vagyis hat olimpiai kvótát szereznénk.

- Várhatóan mely nemzetekkel kell majd megküzdenünk ezért a hat helyért?
- Rettentően nehéz dolgunk lesz, hiszen az első tíz-tizenegy hely gyakorlatilag le van osztva. Négy tengerentúli és három ex-szovjet csapatnak egyértelműen ott a helye a legjobb tizenkettőben. Sorolom: Kína, Koreai Köztársaság, Japán, Egyesült Államok, Oroszország, Ukrajna, Fehéroroszország. Ugyanígy a románoknak, a franciáknak és a spanyoloknak is, de tizenegyedikként ide vehetjük a németeket is. S a fennmaradó egyetlen helyre a papírforma alapján hat csapat pályázhat: rajtunk kívül Olaszország, Bulgária, Svájc, Kuba és Lettország. Szóval, nem lesz könnyű dolgunk...

- Milyen lesz a verseny lebonyolítása?
- Minden szeren öt versenyzőt kell nevezni, és a négy legjobb eredmény számít bele a csapat eredményébe.

- Az olimpiai és világbajnok Csollány Szilveszter tervei szerint csak az olimpián indulna, a hiánya a vb-n mekkora veszteség?
- Döntően nem befolyásolja a csapat szereplését. Legfeljebb két szeren számíthattam volna rá, s a csapatversenyben olyan versenyzőkre van szükség, akik összetettben képesek jó eredményekre.

Fábik Tibor