Vágólapra másolva!
A törökországi Denizliben szép magyar sikerrel fejeződött be a 16 éven aluliak sakkolimpiája: a Balogh Csaba, Erdős Viktor, Papp Gábor, Boros Dénes és Bánusz Tamás összeállítású válogatottunk aranyérmet szerzett. Együttesünk a 16 ország 23 csapatának tízfordulós svájci rendszerű viadalán veretlenül, hét csapatgyőzelemmel végzett az élen. Papp nyolc partin 6,5 pontot szerzett, és a harmadik táblások között is aranyérmes lett, Boros ezüstérmes, Erdős és Bánusz harmadik a tábladíjasok sorában.

Még egy hónap sem telt a Balatonlellén megrendezett és magyar elsőséggel zárult ifjúsági csapat Európa-bajnokság óta, s utánpótlásunk legjobbjai újabb nagyszerű sikerrel örvendeztettek meg minket. Krizsán László nemzetközi mester, csapatkapitány vezetésével a 16 éven aluliak sakkolimpiáján magyar aranyérem született. Balogh Csaba és Erdős Viktor már egy Európa-bajnoki elsőséggel utazhatott Denizlibe, Boros Dénes a B csapatunk legjobbja volt, Papp Gábornak és Bánusz Tamásnak korcsoportos bajnoki cím adhatott önbizalmat. Válogatottunk a 16 ország 23 csapatának versenyében a második helyen volt kiemelve.

A 10 fordulós, svájci rendszerű vetélkedést együttesünk a török B csapat elleni 3,5-0,5-ös győzelemmel kezdte, Balogh, Boros és Bánusz nyert, Papp remizett. A második játéknapon Irán következett, 3-1-es nyerés, Balogh meglepetésre vesztett, Erdős, Boros és Bánusz szerezte a pontokat. A harmadik fordulóban az első helyre rangsorolt ukrán válogatott volt az ellenfél, s remek 2,5-1,5-ös győzelemmel tündököltek a fiúk, Balogh és Papp a nyerőemberek, Erdős remizett, Bánusz kikapott. A negyedik körben már a negyedik csapatgyőzelemnek örülhettünk, a török A gárda egy négyest kapott, Erdős, Papp, Boros és Bánusz a pontszerzők. Fontos rangadó következett, de az izraeliek sem bírtak legjobbjainkkal, három remi mellett Papp Gábor nyert. A harmadik helyre rangsorolt oroszokkal 2-2-re végeztünk, négy korántsem békés döntetlen, hasonlóképpen az indiaikkal is négy remivel lett 2-2 a meccs.

A válogatott a hajrában három forduló alatt 10 pontot gyűjtött. Kazahsztán ellen 4-0, majd a grúzokkal ismét négy remi, majd búcsúzásul az indiai női csapatot is 4-0-ra győzte le együttesünk, és másfél pontos előnnyel végzett az élen. A kiemelkedő egyéni eredményekért sakkozóink különdíjakban is részesültek. A harmadik táblán aranyérmes lett Papp Gábor, csapatunk legjobbja, a 8 partiból 6,5 ponttal. A negyedik táblán Boros Dénes remekelt, 9 játszmából 7 pontjával másodikként jutalmazták. Erdős Viktor a második táblán 6,5 pontot gyűjtött 9 összecsapásból, Bánusz Tamás 3,5-öt szerzett öt partiból, ők ketten bronzérmet kaptak. Az éltáblán Balogh Csaba 6 ponttal járult hozzá a csapat sikeréhez, kilencszer szerepelt. A 40 játszma közül mindössze kettőt vesztettek az ifjú titánok.

A 16 éven aluliak sakkolimpiájának végeredménye:
1. Magyarország (Balogh Csaba 6/9, Erdős Viktor 6,5/9, Papp Gábor 6,5/8, Boros Dénes 7/9, Bánusz Tamás 3,5/5) 29,5 pont
2. Ukrajna 28
3. India 27,5
4. Oroszország 27
5. Grúzia 25
6. Izrael 22,5