Vágólapra másolva!
Mainzban Lékó Péter és Peter Szvidler rendhagyó szimultán játékával megkezdődött a Chess Classic 2003 sakkfesztivál. A nagymesterek a Fischer Random Chess szabályai szerint játszanak, a tisztek helyzetét kisorsolják a partik előtt. Lékó és Szvidler nyolcjátszmás páros mérkőzést is vív egymással, de a legnagyobb érdeklődés a "Király és a Királynő", Viswanathan Anand és Polgár Judit nyolcjátszmás rapid mérkőzését kíséri majd.

Ezúttal is igen gazdag a mainzi fesztivál programja, amelynek fénypontja Polgár Judit és Viswanathan Anand nyolcjátszmás rapid páros mérkőzése lesz. A FIDE exvilágbajnoka és a női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit korábban 30 partiban mérkőzött meg egymással, s Vishy tizenhét győzelmet aratott, három játszmában szenvedett vereséget. Anandot a sakkvilág egyik legjobb rapid játékosának tartják, s nem véletlen, hogy a klasszikus gondolkodási idejű játszmákban is meglehetősen gyorsan húz, néha túl gyorsan. Két éve Anand a világbajnokok rangadóján Vlagyimir Kramnyikot győzte le. A nyolc játszma nem hozott döntést, Anand a villámpartikban nyert. Tavaly a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov volt az ellenfele, "villámkezű" Vishy 4,5-3,5-re győzött.

Viswanathan Anand és Polgár Judit a januári Wijk aan Zee-i szuperversenyen emlékezetes küzdelmet vívott az elsőségért, végül az indiai exvilágbajnok ért elsőként a célba. Anand holtversenyes másodikként zárta a vasárnap befejeződött dortmundi tornát. Polgár Judit főpróbája kevésbé sikerült, a Pakson megrendezett nyolcjátszmás rapid meccsen 6-2-re vereséget szenvedett az izraeli Borisz Gelfandtól.

Polgár Judit és Anand csütörtöktől naponta két-két partiban viaskodik, 25 perc áll rendelkezésükre, és 10 másodpercet kapnak lépésenként. Lékó Péter és Peter Szvidler a kiírás szerint világbajnoki döntőt játszik a Fischer Random Chess szabályai szerint. A nyolcjátszmás meccsen minden parti előtt kisorsolják a tisztek pozícióját, a gyalogok a második és a hetedik soron állnak. Elméletileg nem lehet készülni, nagymesterünk két évvel korábban az angol Michael Adams ellen 5-3-ra győzött, míg Szvidler a tavalyi nyílt versenyen diadalmaskodott. A szervezők igen szemérmesen nem írják, hogy mennyi a két mérkőzés díjalapja, de az már nem titok, hogy a Fischer-sakk szabályai szerint megrendezendő kétnapos, 11 fordulós nyílt versenynek 30 000 euró a díjalapja, az első helyezett 6 ezer eurót kasszírozhat. Itt a játszmákban 20 percük van a sakkozóknak és 5 másodperc lépésenként.

Forrás: MTI
Polgár Judit

Kétnapos lesz a rapid nyílt verseny is, 11 fordulós, 33 333 euró a díjalap, itt is 6 ezer az első díj. Érdekességként megemlítem, hogy tavaly a moldáviai Vioerel Bologan győzött. A szervezők összetett díjat is fizetnek, a két versenyen legjobban szereplő játékos még 1500 eurót kap.

A fesztivál Lékó és Szvidler szimultánjával kezdődik, a sakktörténelemben először rendeznek szimultánt a Chess960-nak nevezett Fischer-sakk szabályai szerint. A nagymesterek 20-20 táblán játszanak, 5 perccel a kezdés előtt sorsolják ki a 20-20 különböző állást. A szimultánon való részvételre licitálni lehetett, Lékónál 60, Szvidlernél 40 euró volt a legkisebb összeg.

Verőci Zsuzsa