Vágólapra másolva!
Kovács Ágnes, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok mellúszónő tudatja minden iránta érdeklődővel, hogy folytatja versenyzői pályafutását, és mindent megtesz azért, hogy a 2004-es athéni ötkarikás játékokon helyt álljon. Ez volt a lényegi üzenete annak a találkozónak, amelyet vasárnapi visszaútja előtt csütörtökön tartott újságírókkal a Bp. Spartacus Amerikában, közelebbről az Arizona Állami Egyetemen tanuló és versenyző klasszisa.

A háttérbeszélgetésként meghirdetett összejövetelen Kovács Ágnes elmondta, hogy bár az elmúlt napokban találkozott a magyar úszószövetség képviselőivel, és több dolgot tisztáztak, konkrétumokról nem tud beszámolni, s továbbra is bizonytalansággal telve utazik vissza az Egyesült Államokba.

Arra nézvést nincs kérdőjel, hogy folytatja-e úszókarrierjét, mert célja egyértelműen az athéni olimpiai szereplés, mi több: a jó és eredményes, lehetőleg pedig érmes részvétel, amihez ráadásul már az idei barcelonai világbajnokság előtt teljesítette az előírtat 100 m mellen, magán a vb-n pedig 200 m mellen és 200 m vegyesen is megúszta az olimpiai szintidőt. Ami miatt kételyei maradtak - s lehetnek is egészen a szövetség elnökségének vonatkozó döntéséig -, hogy megvonják-e tőle az anyagi támogatást, amiről televíziós nyilatkozatban, újságcikkben hallott-látott, de sem hivatalos megerősítésről, sem cáfolatról nem tud beszámolni.

Kovács Ágnes kérdése úgy szól: méltányolja-e a MÚSZ azt, hogy 1996 óta világversenyen aranyat csak ő nyert a magyar úszók közül, 1997 és 2001 között csupa aranyérem sorakozik a neve mellett, amellett 1995-től folyamatosan olimpiai pontszerzőként végzett az összes jeles viadalon, így a júliusi, barcelonai világbajnokságon is, ahol mellúszásban ezúttal nem volt eredményes ugyan, ám 200 m vegyesen a hatodik helyet szerezte meg, összességében pedig még így is a harmadik legeredményesebb volt a csapatban. Ugyanakkor a vb-n hiányolta a korábban, amerikai ösztöndíja előtt irányában még megnyilvánuló szövetségi törődést, úgy érzi, hogy Barcelonában eléggé magára maradt, pedig hát megesett már más jeles versenyzővel is, hogy egy adott világversenyen gyengébbet produkált.

Tudja persze, hogy az idei vb-n többet vártak tőle, de ahogy másnak, az ő életében is lehet hullámhegy után hullámvölgy, amelyből azonban érzése szerint ki fog tudni kapaszkodni. Különösen, ha ehhez itthonról is megkapja a szükséges támogatást, azt és annyit, amely és amekkora szükséges a szászszázalékos olimpiai felkészüléshez.

Kovács Ágnes úgy fogalmazott: bizalmat vár, az anyagiakat illetően pedig csupán költségtérítés szintjén szeretne számítani a szövetség támogatására. Ő a maga részéről nem ért egyet ama vélekedéssel, hogy Amerikában nem fejlődött volna, például 200 m vegyesen 3 másodpercet javult kintléte alatt, azt is visszautasítja, hogy volt olimpiai bajnokként emlegesse bárki, hiszen ő jelenleg is olimpiai aranyérmes, aktív úszó, aki - igaz, nem idehaza, de - magyar versenyzőként készül Athénra is, és - szögezte le nagy hangsúllyal - spartacusos edzőjét, Turi Györgyöt nagyszerű embernek és nagyszerű szakembernek tartja, akivel továbbra is nagyon jó a kapcsolata.

Ami a jövő évi nyári ötkarikás játékokat illeti, Kovács Ágnes a 200 m mellre és a 200 m vegyesre koncentrál, és úgy érzi, Athénban reális esélye van az éremszerzésre.