Vágólapra másolva!
Saját eddigi csúcsát alaposan megjavítva, biztosan szerezte meg az aranyérmet a címvédő lengyel Robert Korzeniowski a párizsi atlétikai világbajnokság 50 km-es gyalogló számában. Női 100 méteres gátfutásban a kanadai Perdita Felicien ért először a célba. A magyarok közül tízpróbázó Zsivoczky Attila sérülés miatt visszalépett.

Szomorúra sikeredett a szerda a magyarok számára a párizsi atlétikai világbajnokságon: a tízpróbázó Zsivoczky Attila sérülés miatt nem folytatta szereplését, Tóth Jánost kizárták az 50 km-es gyaloglásban, Pauer Géza kiesett a 200 m előfutamában. A 2001-es edmontoni vb-n negyedik Zsivoczky kedden sérült meg, amikor a 400 méteres futásnál bedobta magát a célba. Szerdán még bemelegített, hogy folytassa a küzdelmet - öt szám után a 12. helyen állt -, de mivel fájt a lába, visszalépett.

Az 50 km gyaloglás Tóth János számára még féltávig sem tartott, szabálytalan versenyzés miatt ugyanis kizárták. Amint várható volt, Pauer Géza nem jutott tovább a 200 m előfutamából. A magyar sprinter futamában 21.02 mp-cel ötödik lett. Pauerre még egy feladat vár a vb-n, a 4x100-as váltóval áll rajthoz szombaton Dobos Gáborral, Németh Rolanddal és Gyulai Miklóssal. A kvartett szereplése meghatározó lehet az olimpiai részvétel szempontjából, Athénba a világranglista legjobb 16 váltója kap meghívást, a magyarok jelenleg még éppen az ötkarikás indulást jelentő helyen állnak.

Varga Judit 1500 méteren bejutott a pénteki elődöntőbe. Az előfutamban úgy tűnt, nem lesz nehéz dolga, hiszen a 30 résztvevőből 24 folytathatta. Szokása szerint a mezőny végén helyezkedett, a hajrában azonban nem tudott sokat előrelépni - pedig nagyon lassúnak
bizonyult a futam -, 4:11.89 perccel ért célba nyolcadikként, de összesítésben a 20. helyen továbbjutott.

Ami a döntőket illeti: a címvédő lengyel Robert Korzeniowski minden idők legjobb idejével, 3:36:03 órával nyerte a férfi 50 km-es gyaloglást a párizsi atlétikai világbajnokságon. Az ezüstérmet az orosz German Szkurigin 3:36:42-vel, míg a bronzot a német Andreas Erm 3:37:46-tal szerezte meg.

Az immár háromszoros vb-győztes és háromszoros olimpiai bajnok versenyző már a féltáv előtt megpróbált elszakadni vetélytársaitól. Ekkor egyedül Erm tudta vele tartani a lépést, de néhány kilométer után ő is leszakadt. Amikor viszont úgy tűnt, eldőlt a verseny, a 30 km-nél még több mint egyperces hátrányban lévő Szkurigin hatalmas tempót kezdett diktálni, s 45 km-nél már csak néhány másodpercre volt riválisától. Az utolsó szakaszt azonban Korzeniowski bírta jobban, s végül saját eddigi csúcsát (3:36.39) alaposan megjavítva, biztosan szerezte meg az aranyérmet.

A vb eddigi legnagyobb szenzációja született meg női 100 m gáton. Már az hatalmas meglepetést jelentett, hogy a szám egyeduralkodójának számító, háromszoros világbajnok amerikai Gail Devers nem jutott döntőbe, miután az előfutamban tisztán vezetve megbotlott az egyik gáton. A fináléban azután nagyszerűen kapta el a rajtot Perdita Felicien és végig vezetve, biztosan nyert (12,53 mp).

A 23 éves kanadai atléta korábban semmilyen számottevő eredménnyel nem rendelkezett, eddigi legnagyobb nemzetközi sikereként azt lehetett feljegyezni, hogy 2001-ben győzött a Frankofon Játékokon. Amint bevallotta, őt is meglepte a diadal, hiszen célja legfeljebb a döntőbe jutás volt. Kevésbé borzolta fel a kedélyeket a női súlylökés, ahol az orosz Szvetlana Kriveljova, az 1992-es barcelonai olimpia bajnoka nyert 20,63 méterrel.

Hiába szurkolt az 56 928 fizető néző Mehdi Baalának, nem szakadt meg Hicham el-Guerrouj sikersorozata a férfi 1500 m fináléjában. A marokkói világcsúcstartó már egy kör után az élre állt, és bár Európa-bajnok francia riválisa ott loholt a nyomában, biztosan gyűjtötte be sorozatban negyedik vb-elsőségét (3:31.77 p)

Női 400-on a mexikói Ana Guevara edmontoni bronzérmét váltotta aranyra egy magabiztos futással, s 48.89 mp-cel, a világ idei legjobbjával győzött. A mexikói atléta tavaly óta - amikor sorra nyerte a Golden League-viadalokat - veretlen. A címvédő szenegáli Amy Mbacke Thiam csak harmadik lett a jamaicai Lorraine Fenton mögött.

Meglepetést hozott a tízpróba: a fedettpályás világbajnok Tom Pappas 8750 ponttal maga mögé utasította esélyesebb riválisait. Sokáig a kazah Dmitrij Karpov vezetett, majd a gerelyhajítás után a világcsúcstartó cseh Roman Sebrle állt az élre, ám a rúdugrást követően Pappas 179 pontos előnyre tett szert, s ez elégnek bizonyult az utolsó számra, az 1500 méterre. A címvédő cseh Tomas Dvorak negyedikként zárt.

Csütörtökön két magyar lesz érdekelt a vb-n: Szabó Nikolett a gerelyhajítás, Vaszi Tünde pedig a távolugrás selejtezőjében.