Társoldalunk:

Vaszi és Szabó döntős az atlétikai vébén

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke levelet küldött az Egyesült Államok Atlétikai Szövetségének (USATF), amelyben vizsgálatot kér a 400 méteres síkfutás párizsi világbajnokának, Jerome Youngnak doppingügyében.

A NOB vezetője elsősorban arra vár választ, hogy a sprinter miképp vehetett részt a sydneyi olimpián, miután egyes információk szerint 1999 júliusában fennakadt az ellenőrzésen. Rogge a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséghez (WADA) és a Nemzetközi Atlétikai Szövetséghez (IAAF) is fordult, segítsék elő az ügy felgöngyölítését.

A keddi 400-as döntőben 44.50 mp-cel diadalmaskodó Young körüli botrányt a Los Angeles Times szerdai cikke kavarta. A napilap szerint az atléta mintájában nandrolont mutattak ki, ám ő tagadta bűnösségét, s magyarázatát az amerikai szövetség (USATF) elfogadta.

Az AP amerikai hírügynökség érdeklődésére a USATF szóvivője úgy nyilatkozott: a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) ez év januárjában az 1996 és 2000 között történt amerikai doppingeseteket lezártnak tekinti, sőt a szövetségre bízta, hogy nyilvánosságra hozza-e az érintettek nevét.

Az ügyben Gyulai Istvánt, az IAAF főtitkárát is megkérdezték, aki hasonlóan kommentálta az esetet: "Nincs mit mondanunk. Ez az ügy a bíróság határozatakor lezárult."

Young Sydneyben egyébként az aranyérmes 4x400-as váltóban szerepelt, igaz, csak az előfutamokban.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK