Vágólapra másolva!
Szeptember 11. és 14. között rendezik a Georgia állambeli Gainesville-ben, a Lanier tavon a 33. síkvízi kajak-kenu világbajnokságot. Az eddigi 32 vb közül harmincon voltak ott a mienk, s mindössze egyszer, az első, 1938-as waxholmi találkozón nem tudtak legalább egy aranyérmet szerezni. Az eddigi termés félelmetes: 123 arany, 115 ezüst és 94 bronz, összesen 332 medália. A válogatott szeptember másodikán, azaz jövő kedden utazik el Párizs érintésével Atlantába, s onnan a közeli vb-helyszínre, ahol még egy nyolc napos akklimatizálódó edzőtáborozáson vesz részt a 11-i rajt előtt. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Dunavarsányban tartotta búcsúzó sajtóértekezletét, többek között Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter részvételével.

A találkozón a 34 versenyző - 13 férfi, 11 női kajakos, valamint 10 kenus - mellett valamennyi edző is megjelent, Angyal Zoltán szövetségi kapitánnyal az élen, egyedül a tömeget és a protokolláris eseményeket nem igazán kedvelő Fábiánné Rozsnyói Katalin, a lányok legendás felkészítője maradt távol.

A sportminiszter beszédében nem mulasztotta el megjegyezni, hogy 352 nap múlva kezdődik az athéni olimpia, s az ötkarikás viadalon a kajakosok, kenuzók a magyar sport sikereinek legfőbb letéteményesei - ahogy voltak Sydneyben is, ahonnan négy aranyéremmel tértek haza. Ma is vitathatatlanul a legeredményesebb magyar sportágat jelentik, s Gyurcsány - mint mondta - jövő ilyenkor nagyon szívesen összeveszne a pénzügyminiszterrel azon, hogy vajon honnan az ördögből teremtik elő az aranyérmek jutalmazásához szükséges, reményei szerint sokszor tízmillió forintot. (Egy egyéni olimpiai aranyérem tízmillió forintot ér majd Athénban.)

"Nem is kétséges, hogy a jelenlegi öt kiemelt sportág közé, melyeknek fejlesztési programja jelenleg is fut, rövidesen belép a kajak-kenu. A jövőben érvényesülnie kell annak az elvnek, hogy a versenysportban csak a kiemelkedő teljesítményt ismerik el anyagilag. Sok sportág képviselői tarthatnak ettől - de a kajak-kenu sport legjobbjainak nincs félnivalójuk. Amit ők tudnak, az maga a minőség" - hangsúlyozta Gyurcsány.

Egy újságírói kérdésre a sportminiszter elmondta, szívesen ott lenne a gainesville-i vb-én, de eddig még nem kapott meghívást a szövetség vezetőitől. Erre Baráth Etele, az MKKSZ elnöke azonnal reagált, s nevetve közölte, hogy fenntartottak egy atlantai repülőjegyet Gyurcsány számára.

Forrás: [origo]
Ünnepeltek egymás között: Bóta Kinga és Vereckei Ákos

Az egyéb információk között elhangzott, hogy a döntőkről - szombaton és vasárnap, 13-án és 14-én - a Magyar Televízió egyes csatornája élő közvetítést sugároz. A hivatalos program befejezéseként két, egyformán a 26. születésnapját ünneplő sokszoros világbajnokot, Bóta Kingát és Vereckei Ákost hatalmas tortával ajándékozták meg versenyzőtársaik.

Ezzel azonban még nem volt vége a látványosságoknak, sőt... Egy legalább 15 méteres, minimum húszszemélyes hawaii óriáskenu, egy úgynevezett sárkányhajó várt arra, hogy a válogatott tagjai megcsónakáztassák benne a vállalkozó kedvű vendégeket, köztük Gyurcsány Ferencet. A miniszter - aki lelkes sportember, mostanában heti nyolcvan kilométer futással készül a Nike félmaratonra - örömmel vette az invitálás, öltönyét pólóra és rövidnadrágra cserélte, s a "profikkal" tett egy kört az edzőtábor előtti Ráckevei-Dunaszakaszon. Amikor beszállt az ingatag vízi alkalmatosságba, többen dörzsölték a tenyerüket, hátha megbillen, és fürdőt vesz, de a miniszter nem lépett félre, s a "sárkányhajóban" is ügyesen lapátolt.