Vágólapra másolva!
Doppingszernek nem minősülő stimuláns nyomaira bukkantak a párizsi atlétikai világbajnokságon már két aranyérmet begyűjtő Kelli White szervezetében. A modafinil nevű anyag csak 2004-től szerepel a tiltott szerek listáján.

A nemzetközi szövetség (IAAF) szóvivője szerint a 100 és a 200 m bajnoknőjének mintájában az előbbi szám vasárnapi döntője után kimutatott anyag nem szerepel a tiltott szerek listáján. Hozzátette: tovább vizsgálódnak, s még szombaton közzéteszik a fejleményeket. White az első amerikai futónő, aki mindkét sprintszámban diadalmaskodott, és a 19:45 órakor kezdődő 4x100-as fináléban is rajthoz áll majd.

Gyulai István, a nemzetközi szövetség (IAAF) főtitkára szerint a 100 és a 200 m bajnoknőjének mintájában az előbbi szám vasárnapi döntője után kimutatott, modafinil nevű anyag nem szerepel a tiltott szerek listáján. A készítmény elsősorban a fáradtságérzetet csökkenti, és egyelőre nem található meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) nyilvántartásában. Francia kezdeményezésre azonban jövőre - így az athéni olimpián is - már doppingszernek minősül majd.

A 26 éves csillagot egyébként az idén egyszer már eltiltották Franciaországban január 1-től június 30-ig, miután tavaly júliusban, a párizsi Golden League-viadalon vizeletében a kortizon egyik építőanyagára bukkantak. Az IAAF azonban nem büntette meg őt.