Vágólapra másolva!
Megfoszthatják a párizsi atlétikai világbajnokságon 100 és 200 méteren szerzett aranyérmeitől Kelli White amerikai futónőt, mivel szervezetében serkentőszerre bukkantak, de a végső döntés meghozatalához egy alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálatra van szükség.

Ezt Arne Ljungqvist, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) alelnöke jelentette ki. Hozzátette, a White vizeletében talált modafinil csak jövőre lesz rajta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján, viszont hatása jól ismert, gyakorlatilag ugyanaz, mint az efedrinné, vagyis csökkenti a fáradságérzetet. Az efedrin használatát viszont már most is szankcionálják, mégpedig kétéves eltiltással.

"Nem szabad elkapkodnunk semmit. Minden érdekeltet meghallgatunk, még jogászokat is bevonnunk a munkába, s aztán hozhatunk ítéletet" - mondta Ljungqvist.

A 26 éves atléta ártatlanságát hangoztatja. "Semmi rosszat nem tettem. A legkörültekintőbb módon jártam el. A betegségemre olyan készítményeket szedtem, amelyek nincsenek rajta a doppinglistán" - fogalmazott még szombaton White, aki biztos, ami biztos alapon nem vett részt az esti 4x100-as váltó döntőjében, s nélküle az amerikai kvartett második lett a hazaiak mögött.

A tengerentúli klasszis idén január elseje és június 30-a között nem versenyezhetett Franciaországban, mert a tavalyi párizsi Golden League-viadalt követően szervezetében triamcinolonra bukkantak. Az asztmára szedhető szer ugyan szintén nem tiltott listás, viszont Franciaországban illegális készítménynek számít, így használatát büntetik.