Vágólapra másolva!
Huszonnyolc kilométeres csapat-időfutammal veszi kezdetét szombaton Gijónban az év utolsó háromhetes országúti kerékpáros körversenye, a Vuelta a Espana. A viadal rendkívül izgalmasnak ígérkezik, a szakemberek szerint négyen is esélyesek a végső győzelemre.

Favoritnak számít a címvédő spanyol Aitor Gonzalez, valamint három honfitársa, Roberto Heras, Igor Gonzalez de Galdeano és Oscar Sevilla, de meglepetést okozhat a 2001-ben győztes, ugyancsak spanyol Angel Casero, illetve az amerikai Levy Leipheimer, a francia Richard Virenque, a kétszeres bajnok svájci Alex Zülle vagy a szintén hazai Francisco Mancebo is.

Az időfutamok legnagyobb esélyese a brit David Millar. A Cofidis kapitánya azonban az emelkedőket nem igazán bírja, így összetettben nem számíthat kiemelkedő eredményre.

Az elmúlt tíz év győztesei

1993: Rominger (svájci)
1994: Rominger
1995: L. Jalabert (francia)
1996: Zülle (svájci)
1997: Zülle
1998: Olano (spanyol)
1999: Ullrich (német)2000: Heras (spanyol)
2001: Casero (spanyol)
2002: Gonzalez (spanyol)



Bodrogi László csapata, a belga QuickStep-Davitamon indul a Vueltán, de a magyar időfutam-specialistát nem nevezték.

A szervezők ezúttal nagyon nehéz útvonalat jelöltek ki. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy hat alkalommal lesz hegyi befutó, továbbá a csapat időfutam mellett három egyéni indítású versenyre is sor kerül majd. A 21 etapból álló programban két pihenőnap szerepel. A verseny össztávja 2925 km.