Vágólapra másolva!
A férfiaknál három, a nőknél öt magyar induló lesz az Oszakában csütörtöktől vasárnapig zajló cselgáncs-világbajnokságon, amelyen a súlycsoportok első hat helyezettjei olimpiai kvótát szereznek.

A 2004-es athéni ötkarikás játékokra cselgáncsban a legtöbb helyet majd csak jövőre, a világranglista alapján osztják ki, ám akik a szeptember 11-14. közötti oszakai vb-n súlycsoportjukban az 1-5. helyeken végeznek (mivel két 5. helyezett van, így minden kategóriában hatan), azok már most kvótához jutnak. Válogatottunk a férfiaknál három, a nőknél öt súlycsoportban képviselteti magát. A névsor, férfiak: Ungvári Miklós (66 kg, Kecskeméti JC), Braun Ákos (73 kg, Paksi Atomerőmű SE), Csizmadia Zoltán (+100 kg és abszolút kategória, Honvéd-Kipszer); nők: Csernoviczki Éva (48 kg, Tatabánya), Nagy Viktória (52 kg, UTE), Szabó Brigitta (57 kg, CVSE-Geosaurus), Bejczi Zsuzsa (63 kg, Koroncó-Tutti), Mészáros Anett (70 kg, UTE).

Az olimpiai és világbajnok Kovács Antal keresztszalag operációja után egyelőre még csak lábadozik, ezért kihagyja a vb-t. Ám ő az A kategóriás versenyeken szerzett érmeinek köszönhetően gyakorlatilag már biztosította helyét az olimpián. Az Európa-bajnok Ungvári Miklós szintén közel áll a kvótához, de persze az lenne az igazán megnyugtató, ha most meg is szerezné, s jövőre már nem kellene "számolgatnia".

- Mi a magyarázta annak, hogy a férfiaknál csak három indulónk lesz? - kérdeztük a Magyar Judo Szövetség főtitkári posztját augusztus 1-je óta betöltő olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok Csák Józsefet, aki a sydneyi olimpia után vonult vissza a versenyzéstől.
- Egyszerű a magyarázat. A Magyar Judo Szövetség részéről már a vb-n való indulásnak is feltételei voltak, s ezeknek az egyelőre még nem hadra fogható Kovács Antit leszámítva hárman tettek eleget. Egyébként Anti is ott lesz a vb-n, de csak nézőként.

- A sydneyi olimpia előtt az 1999-es birminghami világbajnokság is ugyanúgy kvalifikációs verseny volt, mint lesz a mostani oszakai vb. Birminghamben két kvótát, két 5. helyet szereztünk, a már visszavonult Illyés Miklós és Csizmadia Eszter révén. Most mi az elvárás a válogatottól?
- Természetesen az, hogy most is szerezzünk kvótát. Erre a legtöbb esélye Ungvári Mikinek van, de egy jó sorsolással Csizmadia Zoli is célba érhet. S a lányokban is nagyon bízunk, náluk bármi lehet.

- A vb mezőnyéről milyen információk futottak be?
- Éppen azért, mert ez egy nagyon fontos vb, rettentően erős is lesz. Aki számít, az elindul. Mindenki úgy van vele, hogy jobb minél előbb bebiztosítani az olimpiai részvételt, mert utána már nagyon nehéz lesz.

- A főtitkárban nem pezsdül meg olykor a versenyzői vér?
- De igen. Éppen ezért valószínűleg elindulok a szenior Európa-bajnokságon, amit október elején Kecskeméten éppen a magyar szövetség rendez. Persze most már nem a 66, hanem eggyel feljebb, a 73 kg-ban szállok be a versenybe.

- A főtitkári feladatkörrel mennyire sikerült megbarátkoznia?
- Igyekszem. Érdekes munka, sok megoldásra váró problémával. A Magyar Judo Szövetség 50. születésnapja alkalmából készítünk egy nagyon szép könyvet, s jelenleg azzal is foglalkozom, hogy hirdetőket találjak hozzá. Ez számomra kicsit még szokatlan feladat, de azon vagyok, hogy ezt is megoldjam.

Fábik Tibor