Vágólapra másolva!
A név szerinti nevezések zárása után immár végleges, hogy a szeptember 24-28. közötti budapesti ritmikus gimnasztika világbajnokságon 52 ország 316 versenyzője száll harcba az érmek mellett az athéni olimpiai kvótákért.

A sportágban a budapesti vb az egyetlen olimpiai kvalifikációs verseny, ami még külön rangot ad az eseménynek. Az érdeklődésre jellemző, hogy a kéziszercsapatok versenyében is nagy mezőny lesz, 23 csapat meccsel a nyolc kvótáért. Athénban a görög együttes a rendező jogán szerepelhet, s a nemzetközi szövetség még egy szabadkártyát is fenntart. Így jön össze majd tíz csapat. A vb-ről egyéniben 20 versenyző juthat ki az olimpiára: a hagyományos csapatverseny 1-5. helyezettjei két-két kvótához jutnak, s ezen nemzetek indulóit nem számítva az egyéni összetett alapján még tíz versenyző, de országonként csak egy fő. Athénban 24 induló lesz, a fennmaradó négy helyre szabadkártyát adnak ki.

Kéziszercsapatunk (Farkas Aliz, Horváth Erika, Maros Judit, Mórocz Eszter, Polner Mária, Weininger Mildred) nem esélytelen, hogy kijusson az olimpiára, de ehhez bravúr kellene, egyéni kvótához jutni pedig még nehezebb feladat... Az már eldőlt, hogy a magyar csapat 12 gyakorlatából Haris Brigitta négyet, Kiss Katalin és Mészáros Zsófia hármat-hármat, Daróczi Petra kettőt mutat be.

A vébén természetesen kivétel nélkül indulnak a sportág jelenlegi legjobbjai, így az orosz Kabajeva és Csacsina, az ukrán Jerofejeva és Besszonova, a bolgár Pejcseva és a spanyol Cid. A '90-es évek nagy egyénisége, a korábbi világbajnok fehérorosz Lukjanyenko immár csapatvezetőként lesz jelen. A világbajnokságról 150 újságíró tudósít.

A Budapest Sportarénát szeptember 15-én kezdik berendezni a vébére, 19-én adják át, s 20-án már itt edzhetnek a versenyzők. A pódiumedzésekre 22-én és 23-án kerül sor, maga a világbajnokság pedig 24-28. között zajlik. A vb költségvetése 250 millió forint; összehasonlításképpen: a Budapest Sportarénában jövőre rendezendő fedett pályás atlétikai világbajnokságé 630 millió. A szakmai belépők naponta 500 forintba kerülnek, a nagyközönség pedig 1500 és 2000 forintos árakon juthat jegyekhez.

"A világbajnokság előkészületei a finishez érkeztek, és minden a tervek szerint halad. A napokban beindult a reklámkampány is, amelynek részeként 100 óriásplakát már kikerült az utcákra, s 20 ezer szórólappal is igyekszünk felhívni a figyelmet a vébére, amely a 'szépség és a ritmus világbajnoksága' szlogent kapta. Reményeink szerint a döntőkön telt ház, azaz közel négyezer néző lesz a Budapest Sportarénában" - fogalmazott Forgács Róbert, a szervezőbizottság ügyvezető elnöke a világbajnokság keddi sajtótájékoztatóján, amelyen a vb kabalafigurája, Gimmo, a mókus is bemutatkozott.

Fábik Tibor