Vágólapra másolva!
Lékó Péter szeptember 8-án ünnepelte 24. születésnapját. Vlagyimir Kramnyik ezen a napon adta ki hivatalos nyilatkozatát, hogy megszakított minden kapcsolatot az angol Einstein-csoporttal, amely június 30-ig nem teljesítette megállapodásukat, nem szervezte meg a Lékó Péter elleni világbajnoki döntőt. Kramnyik cáfolta, hogy nagymesterünkkel a FIDE szervezésében Buenos Airesben mérkőzne meg. A klasszikus sakkozás világbajnoka reményét fejezte ki, hogy a krízishelyzetből a felelős személyek megtalálják a kivezető utat, a sakkozók nyugodtan játszhatnak, nem érezve magukat sértetteknek, s nem szakad meg a világbajnoki cím egyesítéséért indított folyamat.

Lékó Pétert nem lepte meg Vlagyimir Kramnyik nyilatkozata. Megkönnyebbülten vette tudomásul, hogy az Einstein-csoporttal kötött megállapodás már nem akadályozhatja meg a különböző tárgyalásokat, s nagyobb esélyt lát, hogy végre szponzort találnak a világbajnoki döntőre. Első számú nagymesterünk éppen születésnapján kezdte meg az újabb edzőtábort. Két napot késett a kezdés, de szombaton Péter a nagyszabású szegedi bokszgálára volt hivatalos. Feleségével, Szofival az első sorban, a "kék saroknál" ült, nagyon élvezte az összecsapásokat, s elragadtatással elevenítette fel Erdei Zsolt fantasztikus csatáját.

"Nagyon élveztem a remek csatát, a kemény, férfias küzdelmet. Szombat este egy kicsit átértékeltem az én 'kemény edzéseim' fogalmát. Hallottuk Fritz Sdunek edző minden szavát, a szünetekben a biztatását, a villámgyors tanácsokat, fantasztikus élmény volt. Szofi az első meccseken még alig mert a szorító felé nézni, aztán Madár mérkőzésén már vörösre tapsolta a tenyerét, nagyon boldogok voltunk. Egy előrehozott születésnapi ajándékként éltem meg Zsolt sikerét" - lelkendezett a világbajnoki döntőre készülő nagymesterünk.

"Megkezdtem felkészülésemet, hétfőn elindult a kemény munka. Még semmi biztosat nem tudok a Kramnyik elleni mérkőzésemről, de a jövőben csak az edzésekre koncentrálok. Túl sok energiát vesztettem el az elmúlt hónapokban, hogy vártam a megegyezést, a mérkőzésünk végleges időpontját. A jövő év első három hónapjában már biztosan nem unatkozom, Wijk aan Zee-ben, Linaresben és Monacóban is játszom. Őszintén remélem, hogy két-három héten belül megszületik a végleges megállapodás, s akkor már csak Kramnyikra készülök" - nyilatkozta a 24 éves kihívó.

Verőci Zsuzsa