Társoldalunk:

Megint tökéletesek voltak kajakos hölgyeink

A Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga alkotta kajak négyes - megvédve Magyarország tavalyi elsőségét - aranyérmet szerzett 200 m-en a gainesville-i világbajnokságon.

Egy évvel ezelőtt, Sevillában csak Szabó és Bóta volt tagja a győztes egységnek, amely ezúttal új összeállításban is sikeres tudott lenni, s esélyeshez méltóan maga mögé utasította a mezőnyt. A második helyen a spanyolok, a harmadikon a lengyelek végeztek.

Kovács összesen négy, Szabó pedig három aranyat nyert a vb-n, s ezzel pályafutásuk eredménylistáját tekintve mindketten beérték az eddig egyedül csúcstartó kenus Kolonics Györgyöt, aki - most már hozzájuk hasonlóan - 12 vb-aranyérmet szerzett.

A magyar csapat összesen két arany- és egy-egy ezüst-, illetve bronzérmet szerzett a 200 m-es döntők során: a női kajak négyes után Paksy Tímea és Patyi Melinda párosban győzött, a Malomsoki Sándor, Vasali László, Kozmann György, Kolonics György kenus kvartett második, Paksy egyesben pedig harmadik lett. Ez azt jelenti, hogy a küldöttség összesen kilenc arany-, két ezüst- és két bronzérmet gyűjtött a vb-n. Az elsőségek tekintetében beállította az 1995-ös duisburgi rekordot, akkor ugyanis 9, 3, 3 volt a mérleg.

Csakúgy, mint az 1000 és 500 m-es finálékban, ezúttal is a hölgyek játszották a főszerepet, hiszen előbb a Kovács Katalin, Szabó Szilvia, Viski Erzsébet és Bóta Kinga alkotta kajak négyes védte meg Magyarország tavalyi elsőségét, majd következett egy harmadik hely az MTK tehetségétől, Paksy Tímeától. A 20 éves versenyző néhány perccel később klubtársával, Patyi Melindával is dobogós helyen ért a célba óriási csata után, ezúttal azonban fényesebb medál jutott neki, az arany.

A férfiak becsületét a kenu négyes mentette meg, amely végig harcban volt az első helyért, végül azonban meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Malomsoki (c-1) hetedik, a Kadler Viktor, Beé István duó (k-2) nyolcadik, a Kadler, Beé, Babella Balázs, Molnár Péter kajak négyes pedig az ötödik lett. A legrövidebb táv döntői közül mindössze kettőben nem voltak érdekeltek a magyarok: férfi k-1-ben a német Ronald Rauhe - megelőzve az immár ausztrál színekben versenyző, hétszeres vb-aranyérmes Fehérvári Vincét -, c-1-ben pedig az orosz Makszim Opaljev diadalmaskodott. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK