Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig Ausztráliában, illetőleg Spanyolországban eldől, melyik két együttes jut a Davis-kupa idei kiírásának fináléjába. Melbourne-ben Svájc, míg Malagában Argentína lesz a házigazdák ellenfele, s a kettő közül ez utóbbi párharc ígérkezik izgalmasabbnak. A hétvége nyolc további találkozóján eldől, jövőre mely válogatottak maradnak, illetőleg jutnak fel a Világcsoportba.

Ausztrália (Lleyton Hewitt, Mark Philippoussis, Todd Woodbridge, Wayne Arthurs felállásban) öt éven belül negyedszer harcolhatja ki a döntőbe jutást a Davis-kupában, John Fitzgerald tanítványai 1999 óta csak a tavalyi esztendőben hiányoztak a végjátékból. Igaz, a kontinensnyi országban nem teljesen elégedettek ezzel az eredménysorral, a salátástálat ugyanis csak egyszer, éppen 1999-ben vihették haza: a nice-i Acropolis Exhibition Hallban győzték le a házigazda francia válogatottat, ráadásul úgy, hogy az utolsó találkozónak már nem is volt tétje (Hewitt két sima szettben ki is kapott Grosjeantól).

2000-ben a spanyolokkal nem bírtak az auszik, két esztendővel ezelőtt pedig a franciák Melbourne-ben, füvön vágtak vissza az 1999-es fiaskóért. Tavaly Franciaország és Oroszország játszotta a döntőt (utóbbi diadalmaskodott), Hewittéknak azonban minden esélye megvan arra, hogy újra ott legyenek a teniszvilág két legjobb csapata között.

Ellenfelük ugyanis a Roger Federer, Michel Kratochvil, George Bastl összeállítású svájci alakulat lesz az elődöntőben, s Marc Rosset együttesében igazándiból csak a wimbledoni győztes Roger Federer számít világsztárnak. Az ATP Race (és a hagyományos világranglista) harmadik helyezettje azonban bárki ellen győzelmi esélyekkel lép pályára, ám az európaiak még akkor sem dőlhetnek hátra, ha Federer mind Hewittot, mind Philippoussist legyőzi. Csapattársai ugyanis a világelittől egyelőre elég távol állnak, így óriási meglepetés lenne, ha bármelyik ausztrált le tudnák győzni. Párosban is a "kenguruföldiek" állnak jobban, elvégre ott van a csapatban a műfaj többszörösen koronázott királya, Todd Woodbridge, aki Wayne Arthursszel duót alkotva bárki ellen favoritnak tekinthető.

Rosset is tudja, hogy nem csapata az esélyes, de persze nem feltett kezekkel vág neki a csatának. "A házigazdák jóval nagyobb eséllyel pályázhatnak a döntőbe jutásra, ám az esélyesség terhe alatt könnyen összeroppanhatnak" - véli a párosban pályára lépő kapitány, aki nem átallotta összehasonlítani a két ország teniszmúltját sem. Eszerint Ausztrália ez idáig 46-szor jutott a csapatvetélkedés döntőjébe, míg Svájcnak ez mindösszesen egyszer sikerült: 1992-ben az Egyesült Államok csapatától szenvedtek verseséget.

A két válogatott egyébiránt kétszer találkozott a Davis-kupa történetében, s az ausztrálok még hibátlanok. A párharc kuriózuma egyébként a Philippoussis-Federer meccs lehet, ez ugyanis az idei wimbledoni döntő visszavágóját jelenti. Akkor ugye a svájci nyert, de nem biztos, hogy most is fog... "Az nem jelent semmit, hogy most kemény pályán játszunk, Roger bármilyen borításon képes jól teljesíteni" - dicsérte riválisát Philippoussis. "De a mostani egészen más meccs lesz, 14 ezer fanatikus drukker áll majd az oldalomon, s ez bizony ellensúlyozhatja a nagyobb tudást."

Menetrend:

Péntek, 7 órától (magyar idő szerint):
Lleyton Hewitt - Michel Kratochvil
Mark Philippoussis - Roger Federer

Szombat, 7 órától:
Wayne Arthurs, Todd Woodbridge - Federer, Marc Rosset

Vasárnap, 7 órától:
Hewitt - Federer
Philippoussis - Kratochvil

A két válogatott korábbi találkozói:

1930. május 2-4.: Ausztrália - Svájc 5-0
Moon - Chiesa 3:6, 6:2, 6:1, 6:1
Crawford - Aeschliman 6:0, 6:3, 6:1
Hopman, Willard - Aeschliman, Wuarin 2:6, 6:4, 6:2, 6:3
Crawford - Chiesa 6:4, 10:8, 6:3
Moon - Aeschliman 3:6, 6:1, 6:4, 6:3

2000. február 4-6.: Svájc - Ausztrália 2-3
Bastl - Hewitt 6:4, 3:6, 2:6, 4:6
Federer - Philippoussis 6:4, 7.6, 4:6, 6:4
Federer, Manta - Arthurs, Stolle 3:6, 6:3, 6:4, 7:6
Federer - Hewitt 2:6, 6:3, 6:7 (2-7), 1:6
Bastl - Philippoussis 7:6, 4:6, 6:3, 3:6, 4:6

A Sport1 pénteken hét órától, míg szombaton és vasárnap háromnegyed kilenctől közvetíti élőben a mérkőzéseket.