Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Sakkszövetség megjelentette az október 1-től érvényes Élő-pontszámok alapján összeállított világranglistát. A ranglistát fölényesen vezető orosz exvilágbajnok, Garri Kaszparov  az elmúlt három hónapban egyetlen játszmát sem játszott, mégis növelte előnyét egykori legyőzője, Vlagyimir Kramnyikkal szemben. Ötvenhárom pont az előnye honfitársa és 64 a harmadik helyezett Viswanathan Anand előtt. Előrelépett a negyedik helyre az orosz Jevgenyij Barejev, dortmundi gyengébb szereplésének "köszönhetően" Lékó Péter már csak a tizedik, pontszámban befogta őt Polgár Judit.

Rekordgyorsasággal készítette el a FIDE illetékes bizottsága az október 1-től érvényes ranglistát. A túlzott sietségnek nagy ára van, hiszen "elfelejtették" beszámolni a szeptember 12-én befejeződött 56. orosz bajnokságot, ami változást hozott volna egyes nagymesterek pontszámában. Szvidler a 13 ponttal a hatodik helyre lépett volna előre, Morozevics a 17 Élő-ponttal megelőzte volna a FIDE világbajnokát, Ponomarjovot. Drejevhez kegyesek voltak, 23 pont vesztéssel kikerülhetett volna a 2700 Élő-pontosok klubjából.

A világranglistát nagy fölénnyel vezető Garri Kaszparov növelte előnyét. Ezt nem saját magának köszönheti, hiszen egyetlen értékelhető partit sem játszott. A dortmundi szuperversenyen a megszokottnál haloványabb teljesítmény nyújtó Vlagyimir Kramnyik január óta folyamatos vesztésben van, ezúttal 8 ponttal lett kevesebbje. Az indiai FIDE ex-világbajnokának, Anandnak is 8 ponttal kellett fizetnie dortmundi szerényebb eredményéért. A legrosszabbul Lékó Péter járt, aki előkelő negyedik helyezésének és 17 pontjának inthetett - remélhetőleg csak ideiglenesen - búcsút. Az esztendőben igen sikeresen szereplő Polgár Judit pontszámban befogta Lékót, a francia Enghien - les - Bains-ban játszott tornán újabb 4 pontot szerzett.

A torna győztese, az orosz Barejev a kilencedikről negyedik helyre lépett előre, a spanyol Shirov a hetedikről az ötödikre került. A négyszeres orosz bajnok Szvidler egy helyet rontott, az angol Adams kettőt javított. A bieli győző, Morozevics a 16. helyig tornászta magát vissza. A dortmundi szuperversenyen óriási meglepetésre a világbajnok Kramnyik, az exvilágbajnok Anand és a világbajnoki kihívó Lékó előtt a tornát megnyerő moldáviai Bologan 23 ponttal gazdagodott és a 27. a ranglistán. Rohamosan tör előre az angolok reménysége, McShane, már a 46. A legtöbbet a sakkvilág veteránja, Viktor Korcsnoj vesztette, 53 ponttal lett szegényebb.

Almási Zoltán sem dicsekedhet idei szereplésével. Hiába lett nagy fölénnyel ötödször magyar bajnok, a többi versenyén mindenütt a várakozás alatt szerepelt. Mindössze 9 partit játszott, de 24 pontot vesztett, s a 37.-ről a 61. helyre esett vissza. Reménységünk, Berkes Ferenc a 2600 Élő-pontosok klubjába került, s először a top 100-ban. Folyamatosan lépegetett előre, 2616 ponttal a 78..