Vágólapra másolva!
Szeptember 28-án kezdődik Krétán a Klubcsapatok Európa Kupája. A világranglistát fölényesen vezető Garri Kaszparov a Ladia Kazany együttesének éltáblása lesz, s a viadal előtt a grúz Európa-bajnokkal, Zurab Azmaiparasvilivel játszott egy hatjátszmás páros mérkőzést. A két rapid parti Kaszparov győzelmével végződött, a négy villámjátszmában 3,5 pontot gyűjtött, így összesítve 5,5-0,5-re nyert a FIDE egyik alelnöke ellen.

A világranglista-vezető Garri Kaszparovot a négyszeres görög bajnokcsapat, a Kydon S.C. Chania két hétig vendégül látja a Klubcsapatok Európa Kupájának rajtja előtt. Kaszparov az orosz bajnokcsapat éltáblásaként szerepel a viadalon. A csapatbajnoksághoz képest a vezető orosz nagymesterek közül többen idegenlégiósként külföldi együttesekben szerepelnek, az alaposan megváltozott csapatösszeállítások miatt Kaszparovval együtt sincs reális nyerőesélye a Ladianak, a rajtlistán csak harmadikok. Természetesen jól ismerjük az exvilágbajnok csodálatos képességeit, lelkesedése magával tudja ragadni a társakat.

Kaszparov a linaresi szuperverseny óta egyetlen értékelhető partit sem vívott, készült a FIDE világbajnoka, Ruszlan Ponomarjov elleni páros mérkőzésre, amely végül nem jött létre. A világranglistát nagy fölénnyel vezető Kaszparov a FIDE egyik funkcionáriusával, a grúz alelnökkel, egykori szekundánsával, Zurab Azmaiparasvilivel játszott egy "bemelegítő" meccset. A két rapid partit 25 perces gondolkodási idő mellett vívták, s lépésenként 10 másodpercet kaptak jutalomként. Zurab az egyenlő végjátékot kissé gyermeteg módon vesztette el, majd a második játszmában Garri megvillant, 17...He4! lépése megkopogtatta a világos állást.

A négy villámpartiban eredeti megnyitásokat láttunk, ez Azmaiparasvili taktikájának része volt, megnyitáselméleti ismeretekben nem veheti fel a versenyt Kaszparovval. Az 5-5 perces játszmákban lépésenként 3 másodpercet kaptak a küzdő felek. A partik menete nem igazolta az orosz rangelső határozott fölényét, de a kapkodásban Kaszparov nem hibázott.

Végeredmény:
Garri Kaszparov (orosz, 2830) - Zurab Azmaiparasvili (grúz, 2702) 5,5 - 0,5 (1-0, 1-0, 1-0, 1-0, döntetlen, 1-0)