Vágólapra másolva!
Nem szerzett az egyéni és csapatversenyben magyar ritmikus gimnasztikázó olimpiai kvótát a budapesti világbajnokságon. A Haris Brigitta, Kiss Katalin, Mészáros Zsófia, Daróczi Petra összeállítású válogatott a 20. helyet szerezte meg. Az öt legjobb együttes két-két versenyzőt indíthat a jövő évi athéni játékokon.

A vb-képekben

Emellett az egyéni összetett alapján (a három legjobb gyakorlatot figyelembe véve) az a tíz - országonként legfeljebb egy - ritmikus gimnasztikázó jutott indulási joghoz, akinek nemzete nem került a legjobb ötbe.

Ez alapján kazah, amerikai, azeri, olasz, spanyol, német, kínai, cseh, japán és izraeli versenyző lehet még ott a görög fővárosban. A legjobb magyar, Kiss Katalin ebben az összevetésben a 18. - amúgy a teljes mezőnyben a 44. - lett.

A nemzetközi szövetség még négy szabadkártyát oszt ki, de arra szinte semmi esély, hogy európai legyen a kedvezményezett, bár néha a sportdiplomácia képes meglepetésekkel szolgálni.

Az egyéni összetett szombati, harmincfős fináléjába, valamint a csütörtök esti buzogány és szalag szerenkénti döntőjébe sem került magyar.

Olimpiai kvótát már csak a pénteki együttes kéziszer-csapatok viadalán lehet szerezni. Az 5 szalagos és a 3 karikás-2 labdás gyakorlatok összpontszáma alapján a legjobb nyolc között kell végezni, illetve fennmarad még két szabadkártya.

Akár csak szerdán, a csütörtöki szerenkénti döntőkben is az orosz Alina Kabajeva és az ukrán Anna Besszonova volt a főszereplő: mindketten egy-egy aranyérmet szereztek. Párharcuk csak azért billen Kabajeva javára, mert ő a csapatversenyben is győzött, így már három első (szalag, labda, csapat), és egy-egy második (karika), illetve harmadik (buzogány) helyet tud felmutatni a világbajnokságon. Riválisa viszont "csak" két aranynál (buzogány és karika) jár, s emellett van még három ezüstje (csapat, szalag, labda).

Gyerőné Fritsch Zsuzsa, a magyar szövetség szakmai alelnöke szerint a világbajnokság után lehet hosszabb értékelést tartani, miért végeztek a hazai versenyzők a mezőny második felében. "A két versenynap alapján elmondható, hogy a riválisok rengeteget, míg mi csak kismértékben fejlődtünk. Tulajdonképpen a kisebb rontásokat leszámítva ennyit tudunk, és ez most erre elegendő. Nem szabad csüggedni, előre kell nézni és folytatni a munkát, de már keményebben, hatékonyabban" - nyilatkozta Gyerőné, aki egyben a világbajnokság szakmai igazgatója is.