Vágólapra másolva!
A Klubcsapatok Európa Kupája ötödik fordulójának rangadója, a Ladia Kazany és a NAO Chess Club összecsapása 3-3-ra végződött. A franciák a négyszeres orosz bajnok, Peter Szvidler győzelmével vezetést szerzett, ezt Garri Kaszparov egyenlítette ki, aki honfitársa, Alekszander Griscsuk ellen nyert. Az orosz bajnokcsapat így változatlanul vezet. Meglepetésre az izraeli Beer-Sheva Chess Club legyőzte az orosz Norilszk Nikel gárdáját és meccspontban beérte a két éllovast. A Zalaegerszeg - Hydrocomp együttese kihasználta a kedvező párosítást, az 5-1-es nyeréssel javított helyezésén, a 11. helyen várja a folytatást.

A Krétán zajló Klubcsapatok Európa Kupájának csúcstalálkozóját, a Ladia Kazany és a NAO Chess Club rangadót csak három órán keresztül figyelhettük élőben az interneten, a technika utána megadta magát. Nagy húzásnak bizonyult az bajnokcsapatba Garri Kaszparov leigazolása, az exvilágbajnok megéri az árát. A világranglistát fölényesen vezető Kaszparov negyedik győzelmét aratta, s döntetlenre megmentette a mérkőzést. Azt még láthattuk, hogy a négyszeres orosz bajnok, Peter Szvidler a korai vezércsere ellenére kezdeményezett a moldáviai Viorel Bologan ellen. Korábbi két találkozójukat is Szvidler nyerte, ezúttal is futópár ereje, a sötét királyállásban a meggyengült sötét mezők végül végzetesnek bizonyultak. Látványos bástyasakk a hetedik soron vezetéshez juttatta a francia együttest. Három táblán érdekes állások jöttek létre, sorban születtek a megegyezések.

A 20 éves Alekszander Griscsuk két éve a linaresi szuperversenyen mérkőzhetett meg először Kaszparovval, mindkét partit elbukta. Azóta hét rapid játszmát vívtak, négy döntetlen mellett az exvilágbajnok háromszor mért vereséget az ifjú titánra. Griscsuk a Nimzoindiai védelemmel vette fel a harcot nagynevű honfitársával szemben, de nagy csatában végül alulmaradt. A játszma alapos elemzést igényel, Kaszparov minden trükköt kipróbált, s a futópár és bástyájának összjátéka végül védhetetlen matthoz vezetett. Harlov és Vallejo Pons megosztozott a ponton, s a 3-3-mal a Ladia Kazany megőrizte vezetését, meccspontjuk a franciákkal azonos, de két ponttal többet szereztek a mérkőzéseiken, ez kicsit kedvezőbb párosításuk számlájára is írható.

A játéknap szenzációja a két évvel korábbi első Norilszk Nikel veresége, az orosz együttes a negyedik helyről a tizedikre csúszott vissza. Minimális arányú, de nagyon értékes győzelmet könyvelhetett el az orosz Tomszk, a Polonia Plus GSM és a Kiszeljak csapata. Almási Zoltán nyerése két meccspontot jelentett a boszniai gárdának. Remekelt a Werder Bremen, McShane és Hracek nagy skalpokat szereztek. Gólarányt javított a címvédő Boszna Szarajevó.

Hét helyet lépett előre a magyar bajnokcsapat. A belgák csak az első két táblán tanúsítottak ellenállást, a Zalaegerszeg - Hydrocomp harmadik nagyarányú győzelmét érte el.