Vágólapra másolva!
A havannai vívó-világbajnokság második versenynapján a férfi párbajtőrözők léptek pástra először, a magyarok szereplését nem kísérte szerencse: a 64-es tábla első körét csak ketten "élték túl", a következő fordulóban pedig már ők is búcsúztak. A férfi kardozók számára hétfőn az egyéni selejtezőt rendezték meg, a kvalifikációban a magyarok közül csupán Fodor Kendének akadt dolga. Ő a feladatát jól oldotta meg, öt győzelmet aratott és egy asszót vesztett el, ezzel a csoportjából közvetlenül a 64-es táblára került.

A vb első versenynapján a férfi párbajtőrözők és a női tőrözők léptek pástra a 64-es táblára kerülésért. A szabályok szerint az elitmezőnynek automatikusan tagja a világranglista első 16 helyezettje.

A férfiak küzdelmének helyi idő szerint vasárnap reggel 8 órakor kellett volna elkezdődnie, de előbb nem volt orvos, majd az okozott késést, hogy az illetékesek nem tudták eldönteni, miként alkalmazzák a szabályokat a Párizsban rekedt oroszokkal szemben. Az egyértelmű volt, hogy az egyébként selejtezőre kényszerülők nem indulhatnak, azt azonban már különbözően ítélték meg az érintettek, hogy mi legyen a világranglistán 14. helyezett, emiatt a kvalifikáció alól mentesülő, mellesleg címvédő Pavel Kolobkovval: kizárják-e őt is, vagy pedig várják meg, hogy megérkezik-e a második napi küzdelmekre. E tekintetben többször változott a helyzet, a nemzetközi vezérkar nem egyszer módosította az álláspontját, óvásra is sor került, végül Kolobkovot - társaihoz hasonlóan - kizárták.

Ugyanerre a sorsa jutott később, hasonló procedúra végén - két másik orosz válogatottal együtt - Szvetlana Bojko és Jekatyerina Jucseva, a női tőrvívás tavalyi világbajnoka, illetve ezüstérmese.

A magyarok közül Varga Katalin a csoportjában négy asszót megnyert, kettőt pedig elvesztett, míg az idei kontinenselső Varga Gabriella 2/2-es mutatóval zárt. Utóbbi helyzete némileg szerencsétlenül alakult, két gyenge vívó ugyanis visszalépett a csoportjából, így nem volt lehetősége begyűjteni ellenük a győzelmet, ami a folytatást illetően jelentett volna előnyt.

Párbajtőrben Fekete Attila (5/0) és Kulcsár Krisztián (5/1) a két tőrözőhöz hasonlóan - közvetlenül a csoportküzdelmek után jutott a főtáblára, míg az idén harmadik egyéni Európa-bajnoki címét begyűjtő Boczkó Gábornak (4/2) egyenes kieséses párharcban is pástra kellett lépnie. Ezt az akadályt azonban magabiztosan vette, így társaihoz hasonlóan ő is folytathatja szereplését a 64 között. Tőrben 68, párbajtőrben 168 (!) fős volt a mezőny.

A 64-es tábla első körét viszont csak ketten "élték túl", a következő fordulóban pedig már ők is búcsúztak. Kellemetlen meglepetés volt, hogy az ezúttal kizárólag egyéniben érdekelt Kovács Iván nem bírt amerikai ellenfelével, illetve, hogy a selejtezőben remeklő Fekete Attilának gyakorlatilag esélye sem volt egy hazai párbajtőröző ellenében. "Meglepett Fekete gyenge teljesítménye. A tegnapi vívása alapján meg voltam győződve arról, hogy legalább két fordulót sikerrel vesz" - értékelt Szabó Bence szövetségi kapitány.

Az idén már harmadik Európa-bajnoki címét szerző Boczkó Gábor és Kulcsár Krisztián könnyedén jutott túl az első akadályon, a második kör azonban mindkettőjüknek a végállomást jelentette. Előbbi a legutóbbi bronzérmes, fehérorosz Zaharovtól, utóbbi a tavaly ezüstérmes, csapatban világbajnok - s az orosz Kolobkov kizárását követően első számú esélyessé előlépett - francia F. Jeannet-tól kapott ki.

Boczkó csak a párharc első szakaszában vívott eredményesen, három perc után még 3-2-re vezetett, a folytatásban azonban nem találta a ritmust, nem tudta eredményesen befejezni az akcióit. Az asszó egyébként korántsem volt szokásosnak nevezhető, előbb ugyanis a csarnok egy részén kialudt a lámpa, ezért tízperces kényszerpihenő következett, majd vita alakult ki arról, hogy Zaharov 11-8-as vezetésénél vajon már a harmadik három perc járt-e le, vagy csak a második, tehát még van folytatás. Az érintettek véleménye természetesen megoszlott e tekintetben, a mérkőzésvezető azonban "továbbot intett" - nagy valószínűséggel tévesen. Ezzel együtt a bónusz három perc sem segített Boczkón.

"A kényszerszünet rosszkor jött a számomra, addig ugyanis jól vívtam. A folytatásban viszont egymás után öt hasonló tust kaptam, saját hibámból. Ezt már nem tudtam kijavítani" - mondta a vesztes asszó után. Kulcsárnak volt esélye a győzelemre és ezzel együtt a nagy bravúr véghezvitelére, a jóval esélyesebb Jeannet-val szemben két szakasz után is vezetett, ekkor azonban a francia gyorsan fordított, s végül nagy csatában győzött.

A férfi kardozók számára hétfőn az egyéni selejtezőt rendezték meg, a kvalifikációban a magyarok közül csupán Fodor Kendének akadt dolga. Ő a feladatát jól oldotta meg, öt győzelmet aratott és egy asszót vesztett el, ezzel a csoportjából közvetlenül a 64-es táblára került. Világranglistás helyezése alapján, kiemeltként már eleve tagja az elitmezőnynek Ferjancsik Domonkos (4.), Nemcsik Zsolt (10.) és Lengyel Balázs (13.). A selejtező alól a rangsor első tizenhat vívója mentesült. Ebben a fegyvernemben 103 fős mezőny jött össze. A legjobb 64 kedden - már az érmekért - folytatja szereplését.

A női párbajtőrözők számára az egyéni selejtezőt rendezték meg, a magyarok közül csak Nagy Tímeának és Tóth Hajnalkának kellett vívnia. Előkelő világranglistás helyezése révén Hormay Adrien (7.) és Mincza Ildikó (13.) 14 másik vívóval együtt nem lépett pástra.

Nagy és Tóth is jól mozgott, a csoportküzdelmek során egyformán öt győzelmet aratott és csak egyszer kapott ki. A mezőny fele ugyan csak utánuk következett, de ők már átöltöztek, bízva abban, hogy teljesítményükkel biztosították a helyüket a legjobb 64 között. Vélhetően igazuk volt.

A nyitónapon a késés és a kizárások mellett gondot okozott az is - és ez vélhetően a folytatásban is így lesz -, hogy a bemelegítő teremben a légkondicionálás miatt nagyon hideg, a versenyhelyszínen viszont a hűtés hiányában nagyon meleg volt. Azt pedig már korántsem lehet szokványosnak nevezni, hogy a pástok közül többet nem lehetett hitelesíteni. Az előírt legalább 24 helyett így csak 20 pást áll rendelkezésre, ez pedig komoly hiányosság, figyelembe véve, hogy hétfőn és kedden naponta két szakág selejtezőjére, illetve másik kettő végküzdelmeire kerül sor.

A 2005-ös világbajnokság egyik lehetséges házigazdáját, Lipcsét dicsérte René Roche, a Nemzetközi Vívó Szövetség elnöke a Havannában zajló vb közben nyilatkozva. "A német városnak remek az infrastruktúrája, így nagyon jó az esélye a rendezésre" - jelentette ki a francia sportdiplomata. A németek egyetlen vetélytársa az olasz Torino a világbajnokságért folyó versengésben, a győztest a november 23-án - éppen Lipcsében - sorra kerülő FIE-kongresszuson hirdetik ki.