Vágólapra másolva!
A plovdivi sakkcsapat Európa-bajnokság negyedik fordulójában kettős magyar győzelem született. Férfi csapatunk a finnek ellen 2,5-1,5-re, női válogatottunk a házigazdák második számú együttesével szemben 1,5-0,5-re nyert. A sok döntetlen mellett Varga Zoltán és Vajda Szidónia nyerése jelentett két-két meccspontot. A csehek, illetve a litvánok a következő ellenfelek. A férfiak versenyében negyedszer is győzött az izraeli és az orosz válogatott, az ötödik játéknapon nagy rangadót vívnak majd. A nők viadalán 1-1-re végződött a bolgár-orosz párharc, több ponttal az örmények az élen.

A kedvező párosítás ellenére nehéz napon van túl a férfi csapatunk, korántsem volt sétagalopp a finnek elleni mérkőzés. A grúzoktól elszenvedett súlyos vereséggel a fejükben görcsösen játszottak nagymestereink, a két meccspontot megszerezték, de elmaradt a remélt nagyarányú győzelem. A harmadik fordulóban pihenő Varga Zoltánt ismét beállította a csapatkapitány, Kállai Gábor nemzetközi nagymester és harmadik nyerését könyvelhette el. Zoltán vezért nyert, de Élő-pontszámban jóval gyengébb ellenfele bőséges ellenértéket kapott. Szerencsére a bonyodalmakban eltévedt, s megszületett az oly fontos győzelem. Ács Péter partija lépésismétléssel lett remi, éltáblásunk nem tudta túljátszani a finnek legjobbját. A másik két játszmával még adósok a bolgár rendezők.

Negyedik győzelmét aratta az első számú esélyes orosz válogatott, szakítottak az eddigi hagyománnyal, s fél ponttal többet szereztek, mint az előző három fordulóban. Barejev második, Griscsuk első nyerésének örülhetett. Jóval értékesebb az izraeli együttes 3-1-es diadala, a lengyeleket verték viszonylag könnyedén. Az ötödik játéknapon nagy rangadót vívnak majd, akár az első hely sorsa is eldőlhet. Remekelnek az azeriek, meglepetésre legyőzték a grúzokat, akik alighanem elbízták magukat. A pocsék kezdés után magára talált a fehérorosz gárda. Végleg elsüllyedni látszik a spanyolok hajója, Shiros ismét vesztett, ezúttal Lautier volt a legyőzője. Kapaszkodnak a németek és a hollandok, elkeserítették szurkolóikat a bolgárok. A negyedik helyre rangsorolt ukránok az olaszokkal játszottak 2-2-öt, négy remi született.