Vágólapra másolva!
A plovdivi sakkcsapat Európa-bajnokság ötödik fordulójában ismét kettős magyar győzelemnek örülhettünk. Férfi válogatottunk 2,5-1,5-re legyőzte a cseh csapatot, visszavágott a bledi olimpián elszenvedett vereségért. Ács Péter nyert, a többi három játszma remi lett. Női együttesünk a litvánokkal szemben elért 2-0-s nyeréssel sokat javított helyezésén. A forduló rangadóján, az orosz-izraeli párviadalon is csak egy játszma dőlt el, Griscsuk gyorsan elkapta Szutovszkij vezérét. Remekel a fiatal azeri gárda, újabb győzelemmel már a másodikok, az éllovas oroszokkal mérkőznek meg a hatodik játéknapon. A párosítás szeszélye folytán kétfrontos magyar-francia párharc lesz.

A csütörtöki szabadnapon jó hangulatban készülhetnek és pihenhetnek nagymestereink, az Európa-bajnokság ötödik fordulójában válogatottjaink kettős győzelmet arattak. Különösen értékes férfi csapatunk sikere, hiszen a cseh gárda a bledi sakkolimpián legyőzte legjobbjainkat. Sikerült a visszavágás, Ács Péter gond nélkül kényszerítette feladásra Hraceket, Berkes Ferenc sötéttel könnyen tartotta az egyensúlyt Navara ellen. Varga Zoltán és Ruck Róbert gyaloghátrányos állásaikat döntetlenre mentették. A győzelemmel a táblázaton három helyet ugrott előre válogatottunk. Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a csapat kapitánya azt reméli, hogy a hajrára önbizalmat ad a nyerés, de a hajrában még nehéz ellenfeleket foghatunk ki.

Az Európa-bajnokság rangadóját, az első és második helyen kiemelt együttesek párharcát, az orosz-izraeli meccset Szvidlerék minimális arányban megnyerték, s lépéselőnyre tettek szert. Az orosz csapat legfiatalabbja, a 20 éves Griscsuk győzött, eredeti megnyitással megzavarta a jó elméleti felkészültségéről ismert Szutovszkijt és a 25. lépés megtétele után már fogadhatta társai megkönnyebbült gratulációját. A másik három játszma pontosztozkodással végződött. Hasonló recept szerint ért el újabb szép sikert a fiatal azeri válogatott, Guszejnov nyert, a többiek remiztek. Radzsabovnak 111-ben sikerült mindez, Beljavszkij nem tudott mit kezdeni a bástya + futó a bástya elleni végjátékban, a 16 éves Tejmurnak ráadásul még volt egy gyalogja is, amit könnyedén védelmezhetett. A szabadnap után a két veretlen csapat mérkőzik meg egymással, azeri-orosz párviadal lesz.

Fontos meccset nyertek a franciák, taroltak a lengyelek, javítottak a grúzok és a spanyolok. A fordulót jellemezte, hogy szoros végeredmények születtek, nem sokat kockáztatnak a sakkozók, a cél a két meccspont megszerzése. Holtverseny esetén azonban a "gólaránynak" is szerepe lesz.