Vágólapra másolva!
Több fronton is érdekes, izgalmas hét vége vár a profi ökölvívás szerelmeseire, leginkább Hamburgra és Manchesterre érdemes figyelni. A német városban Dariusz Michalczewski a mexikói Julio Cesar Gonzalez ellen állíthatja be a legendás Rocky Marciano 49-0-s rekordját, míg Angliában Matolcsi József címmeccsen, Kótai Mihály felhozó találkozón száll ringbe.

Huszonnegyedik alkalommal védheti meg félnehézsúlyú profi ökölvívócímét Dariusz Michalczewski, aki a Bokszvilágszervezet (WBO) szombati címmérkőzésén a mexikói Julio Cesar Gonzalez ellen lép szorítóba a hamburgi Color Line Arenában. A pályafutása során veretlen Michalczewski 49. profi győzelmére készül, amivel utolérhetné az ökölvívás egyik legendás egyéniségét, Rocky Marcianót. Az amerikai klasszis - aki 1969-ben repülőgép-szerencsétlenségben vesztette életét - 1947 és 1956 között pontosan ennyiszer győzött. Michalczewski már korábban bejelentette, hogy 50 sikeres meccs után szeretne visszavonulni.

A 27 éves Gonzales méltó riválisa lehet, a mexikói eddig 35 csatájából mindössze egyet veszített el, de legyőzője az a Roy Jones volt, aki jelenleg a Bokszvilágszövetség (WBA) nehézsúlyú bajnoka.

"Ez lesz Tigris pályafutásának legkeményebb mérkőzése. A Forma-1-ben megtörténhet, hogy valaki egy futamon csak a nyolcadik lesz, az év végén mégis világbajnoki címet szerez. De a bokszban mindig nyerni kell ehhez. Gonzalez a lehető legerősebb kihívó, aki elérhető volt számunkra. Nagy dicsőség lesz Dariusz számára, ha őt legyőzve állítja be Rocky Marciano 40-0-s rekordját" - nyilatkozta Klaus-Peter Kohl, a mérkőzés promótere.

"Győznöm kell, mert győzni akarok. Marciano rekordja hatalmas motivációt jelent számomra, nagyon örülök, hogy erre az összecsapásra a Color Line Arenában kerül sor. Pozitívan látom az esélyeimet, csúcsformában vagyok. Remélem, csodás mérkőzés lesz" - nyilatkozta Michalczewski.

A két bunyós azonos testsúllyal, egyformán 79 kg-mal mérlegelt. Mivel a kategória felső súlyhatára 79,378 kg, így sem a Németországban élő lengyel címvédőnek, sem pedig a trónkövetelő mexikóinak nem kellett izgulnia.

Magyar szempontból Manchesterre érdemes figyelni, a helyi MEN-arénában ugyanis két magyar is szorítóba lép. A csúcspontot a Michael Brodie (34-1) - Indzsin Csi (27-2) pehelysúlyú WBC-címmérkőzés jelenti, de a program részeként Matolcsi József (17-3) és Kótai Mihály is fellép.

Előbbi a WBF övéért a váltósúlyban James Hare (27-0-1) ellen meccsel, utóbbi ellenfele az osztrák Box-Team Vienna színeiben versenyző Joszef Brayer (12-6-0, 7 KO) lesz. A két magyar szintén túlesett a mérlegelésen, Matolcsi 66,7 kg-ot, Hare 67 kilót nyomott. Kótai is "legyőzte" ellenfelét, legalábbis a súlyok tekintetében: Misi 70,3 kg-ot, Brayer csupán 66 kg-ot nyomott.

a szombati program
Color Line Arena, Hamburg (Németország)
Dariusz Michalczewski (48-0) - Julio Gonzalez (34-1) - félnehézsúlyú WBO-mérkőzés
Luan Krasniqi (24-1) - Julius Francis (23-13-1)
Szergej Dzsindzsiruk (23-0) - Ariel Chaves (44-8-1)
Mario Veit (40-1) - Elisio Nogueira (10-33-3)
Pavel Melkomian (15-0) - Bruze Özbeck (9-8)

MEN Arena, Manchester (Anglia)
Michael Brodie (34-1) - Indzsin Csi (27-2) - pehelysúlyú WBC-címmérkőzés
James Hare (27-0-1) - Matolcsi József (17-3) - váltósúlyú WBF-címmérkőzés
Kótai Mihály (25-1) - Joszef Brayer (12-6-0) - nagyváltósúly.