Vágólapra másolva!
Vasárnap késő este, fél tizenegykor megérkezett Budapestre Julio Pablo Chacón, aki szombaton, Szolnokon, a Tiszaligeti Sportcsarnokban, várhatóan 3500 néző előtt verekszik Nagy Jánossal a WBO kiskönnyűsúlyú (nagypehelysúlyú) interkontinentális bajnoki övéért. Az argentin exvilágbajnok, aki két és fél évvel ezelőtt Kovács István legyőzésével lett világelső, de címét tavaly októberben Glasgow-ban, a skót Scott Harrisonnal szemben elveszítette, pályafutása sorsfordító összecsapásának tartja a szombati mérkőzést.

A repülőgép nem sokat késett, csak tizenegy órát... Eredetileg vasárnap délre jelezték a milánói járat érkezését, de Ferihegyen közölték, a járatot törölték, s csak este tízkor várható. No, az is késett, végül fél tizenegykor szállt le a Chacónt és kíséretét szállító repülőgép.

Merthogy a 28 éves mendozai bajnokot elkísérte edzője, Ricardo Bracamonte - aki gyermekkora óta pallérozza Chacónt, s szinte apjának számít -, továbbá erőnléti edzője, valamint menedzsere.

Az argentin kompániát a mérkőzésszervező Rácz Félix, a Felix Promotion tulajdonosa fogadta, no meg a TV 2 televíziós forgatócsoportja - ez a kereskedelmi televízió közvetíti majd egyenes adásban a szombati csatát. Chacón mosolyogva - állán kis szakállkával - lépett ki a váróterembe, s nyilatkozott az [origo]-nak.

- Mit szól ahhoz, hogy milyen sokan kértek öntől autogramot az utasok közül?
- Meglepett, miként az is, hogy már a Milano-Budapest járaton sokan felismertek, és elbeszélgettek velem.

- Lehet, hogy szeretik önt a magyar fővárosban?
- Szerintem igen, annak ellenére, hogy a 2001-es, Kovács István elleni mérkőzésen biztosan nem zártak a szívükbe a magyarok. Nézze, az egy olyan meccs volt, amire egyrészt szívesen emlékszem, hiszen ekkor lettem világbajnok, másrészt még ma is bánt, hogy az ellenfelem megpróbált megalázni a szorítóban és azon kívül is.

- Mit jelent az ön számára Budapest?
- Egy gyönyörű várost, ahol két éve remekül éreztem magam, és már most is ugyanaz az érzésem, mint két éve, jóllehet csípős hideg fogadott.

- Ugyanott fog lakni, ahol két éve, az Aquincum Hotelben...
- Ahol hajnalig mulattam, miután legyőztem Kovácsot. Még egy szép emlék.

- Milyen formában érzi magát?
- Remek erőben vagyok, a mexikói Fernando Trejo elleni győzelmem után egy hónapot pihentem, majd az utolsó két hónapot kemény felkészüléssel töltöttem szülővárosomban, Mendozában, majd a végén már Buenos Airesben.

- Milyen jelentőséget tulajdonít a Nagy János elleni szombati találkozónak?
- Óriásit. Itt lettem világbajnok, Budapesten, és úgy érzem, itt fogok elindulni a világbajnoki címem visszaszerzése felé.

Ch. Gáll András