Vágólapra másolva!
Polgár Judit negyedikként továbbjutott, Lékó Péter kiesett a rapid világbajnokság csoportmérkőzésein. Sakkozásunk legjobbjai a hatodik fordulóban mérték össze tudásukat, Lékó világossal játszva győzött, de ez is kevés volt számára a nyolc közé kerüléshez. Polgár Judit második veresége ellenére is gond nélkül továbblépett, s Kramnyikkal csatázik az elődöntőbe jutásért. Szvidler és Griscsuk meggyőző játékkal, Anand nem kis szerencsével folytathatja a csatározást. A másik ágon Kramnyik, Ponomarjov és Bacrot már biztosította helyét a nyolc között, Gelfand és Topalov még külön csatát vív.

A franciaországi üdülőhely, Cap d' Agde a házigazdája a rapid világbajnokságnak. A meghívott 16 résztvevő először két nyolcfős csoportban, körmérkőzéses rendszerben mérte össze tudását, s az első négy-négy helyezett jutott tovább. A 2720-as átlagú B csoportban versenyzett Polgár Judit és Lékó Péter. A női világranglistát fölényesen vezető Polgár Judit egyenletes teljesítményt nyújtott, s annak ellenére, hogy a csoportgyőztes orosz Szvidlertől, valamint Lékótól is vereséget szenvedett, továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben. A rajtnál Lautiert verte, majd Szvidler elleni vereségére rápihenhetett. A második játéknapon remekelt, először Karpovot, majd Anandot is legyőzte, s könnyed remivel 2,5 ponttal zárta a nehéz délutánt. A presztízscsatát Péterrel szemben elvesztette, de szerencsés sorsolásának is köszönhetően Griscsuktól könnyedén szerezte meg a fél pontot. A nyolc között Judit, már kieséses rendszerben, mini páros mérkőzésen Kramnyikkal mérkőzik meg,

Linkek Lékó Péterrőlhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/szorakozas,_pihenes,_sport/szorakoztatoipar/jatekok/tablajatekok/sakk/Leko_Peter/

Lékó Péter kiesése kellemetlen meglepetés, még akkor is, ha jól tudjuk, hogy nagymesterünk nem igazán kedveli a gyorsított tempót. A tavalyi rapid Grand Prix dubai tornájának megnyerése után joggal hihettük, hogy ellenszenve megszűnt a rapid versenyek iránt. Első számú nagymesterünk oly sokáig készült Kramnyik elleni világbajnoki döntőjére, hogy láthatóan kiesett a versenyritmusból. Nagy luxus volt három játszmát világossal elveszteni. Szvidler ellen sokkal jobban állt, Anand és Gricsuk elleni taktikai elnézése nagyon szomorú. A hajrában hiába nyert kettőt, a hátrányát már nem tudta ledolgozni. Szinte hihetetlen, hogy világossal négy partijából csak 1 pontot hozott, míg a három sötét játszmájában 2,5 pontot gyűjtött. Griscsuk taktikusan versenyzett, Anand halovány teljesítményt nyújtott, nagy mázlival jutott tovább.

A másik csoportban a két világbajnok, a klasszikus sakkozás legjobbja, Vlagyimir Kramnyik és a FIDE rangelsője, Ruszlan Ponomarjov veretlenül teljesítette az első szakaszt. Örülhetnek a szervezők, a világbajnokság hazai sztárja, az ötszörös bajnok, 20 éves Etienne Bacrot öreg rókákat megszégyenítő versenyzéssel jutott tovább. A negyedik helyért Gelfand és Topalov vív külön csatát, a továbbjutást rájátszás dönti el.