Vágólapra másolva!
Az már Szolnokon, a Tiszaligeti Sportcsarnokban is gyanús volt, hogy nem mindennapi figyelem övezi a Nagy János - Julio Pablo Chacón WBO kiskönnyűsúlyú interkontinentális bajnoki bokszmérkőzést. A létesítmény dugig tele volt, legalább négyezren szorongtak a lelátókon és a parketten. Hétfőre kiderült: a képernyők előtt is megdőlt a nézőcsúcs.

Az összecsapást - az AGB Hungarynek Nagy János honlapján közölt felmérése szerint - 3,2 millióan kezdték nézni a tv2 adásában, s a vége felé már 3,5 milliós volt a nézettség, azaz a hirdetők szempontjából kulcsfontosságú 18-49 év közötti korosztályban minden második magyar ember ott ült készüléke előtt. Korábban soha, egyetlen ökölvívó-mérkőzést nem néztek ennyien hazánkban.

Ugyancsak a szombat esti csata győztesének website-járól tudjuk, hogy Nagy János a Boxrec szervezetektől független világranglistáján már megelőzte Chacónt, "Csonttörő" a 26., a mendozai a 27. A WBO csak novemberben közli következő rangsorát, így itt még Chacón a harmadik, Nagy pedig a tizenharmadik.

A Nagy János technikai KO-győzelmével - s ekként hatalmas meglepetéssel - végződött csatáról az argentin sajtó érthetően felháborodott hangnemben tudósít és közöl kommentárokat.

A mendozai (Chacón szülővárosa) Los Andes cikkének címe: "Egy abszurd hiba, amely megváltoztatta a történelmet". A szerző, Sergio Faria azt fejtegeti, hogy a kép, ahogy Axel Zielke vezetőbíró a hasát fogja, ekként jelezve, hogy Nagy ütése szabályos volt, miközben Chacón fájdalmasan fetreng a padlón, bejárta az egész bokszvilágot.

Faria jogosan teszi fel a kérdést: amennyiben az ütés valóban szabályos volt, akkor Zielke vajon miért nem kezdett el számolni Chacónra? Erre választ már sohasem kapunk. Faria azt is szóvá teszi, hogy a végzetes mélyütés pillanatában miért Nagy vezetett a pontozólapokon, holott - állítja - Chacón legalább két ponttal jobb volt...

A cikkíró úgy véli, Osvaldo Riverónak, Chacón menedzserének a WBO november 4-én kezdődő kongresszusán, Miamiban el kell érnie, hogy védence megőrizze pozícióját a szervezet rangsorában, és ne vegyék figyelembe a - szerintük - jogsértő szolnoki eredményt.

"Miamiban én is ott leszek, s alig hinném, hogy a Chacón-tábor törekvése sikerre vezetne" - jegyezte meg Rácz Félix, a Felix Promotion tulajdonosa, a szombati mérkőzés promótere, Nagy menedzsere.

- Ezek szerint nincs esélye az argentinok által tervezett óvásnak? - kérdeztük a menedzsert.
- Szerintem nincs, az eredmény teljesen legális körülmények között született.

- Mit szól ahhoz, hogy Magyarországon még sohasem kísért ekkora érdeklődés bokszmeccset?
- Ez nemcsak a mi sikerünk, hanem a profi bokszé is, mint sportág. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy szombaton még nem elsősorban Nagy Jani, hanem Chacón jelentette a vonzerőt. De ez most még teljesen mindegy, a lényeg a nagy figyelem.

- Idén verekszik még Nagy?
- Nem tudom, nincs kizárva.

- Látótávolságon belül van már egy világbajnoki címmérkőzés?
- Nem hinném, én menedzser vagyok, nem mészáros. Jani még nem érett, nem eléggé tapasztalt egy ilyen csatához, mondjuk, a kubai Joel Casamayor ellen. Én felépíteni akarom a versenyzőim karrierjét, nem pedig tönkretenni őket.

Ch. Gáll András