Vágólapra másolva!
Korzikán hetedszer rendeznek nagyszabású rapid sakkfesztivált. A nagymestercsoportban tizenhatan kezdték a kieséses rendszerű tornát, a rapid vb bajnoka, Viswanathan Anand újabb babérra pályázik. A rapid világbajnokság résztvevői közül még az orosz Karpov és Griscsuk, a bolgár Topalov, a spanyol Shirov, a francia Lautier rajtolt. Anand két könnyű győzelemmel jutott az elődöntőbe, ahol Gricsuk lesz az ellenfele. Shirov kétszer is túlórázott, a francia Tkacsijevvel és Karpovval szemben is csak a snellpartikban biztosította  a továbbjutását, Topalovval küzd a döntőbe jutásért.

A franciaországi Cap d'Agde-ban rapid világbajnoki címet szerezett indiai exvilágbajnok, Viswanathan Anand nem sokáig ünnepelte sikerét, újabb megmérettetésre vállalkozott, korábbi sikereinek színhelyén, Korzikán játszik. Anand korábban háromszor is győzött, mesterhármasa után újabb babérra pályázik.

A korzikai rapid verseny eddigi győztesei:
1997: Pavel Tregubov (Oroszország)
1998: Alekszander Csernyin (Magyarország)
1999: Vlagyimir Akopjan (Örményország)
2000: Viswanathan Anand (India)
2001: Viswanathan Anand (India)
2002: Viswanathan Anand (India)

Az indiai nagymester könnyű győzelemmel melegített, a horvát Cabalo nem sokáig állta a sarat, taktikailag sebezhetőnek bizonyult. Nehéz perceket élt át az orosz Griscsuk. A rapid vb-n Radzsabovnak a hálátlan tartalék szerepkör jutott, s égett a bizonyítási vágytól. A kétszeres olimpiai bajnok Griscsuk győzelemmel kezdett, majd könnyű nyerést hagyott ki a második partiban. A két 10 perces rapid parti döntetlennel végződött, majd nagy kalandok után nyert végül 4-2-re. Korzikán a nagymesterek a partikra 20-20 percet kapnak és lépésenként 5 másodpercet. 1-1 esetén két játszmát vívnak 10-10 perc gondolkodási idővel + 5 másodperc lépésenként. Ha még még mindig nem születiki döntés, akkor következnek a villámjátszmák, 5-5 perc és 5 másodperc bonusz.

A veterán belga Gurevics kisebb meglepetésre legyőzte az indiai sakkozás második emberét, Sasikirant, Karpov bizonytalankodott, de végül nyert Van Wely ellen. Csak látszólag volt könnyű dolga Topalovnak az orosz Motylevvel szemben, túlórázott az izraeli Gelfand. Alaposan megizzadt a továbbjutásért Shirov, a döntő játszmában Tkacsijev szabálytalant lépett, s azonnal vesztesnek nyilvánították a snelljáték szabályainak szellemében. Lautiernek nem jelentett akadályt az orosz Episin.